Volgers

zaterdag 19 december 2020

Ster van Bethlehem

Het is een feit, de lockdown is er. Nee, denk nu niet dat onze bouwmarkt volledig gesloten is, en wij thuis zitten. Alles behalve!

Wij hebben een PostNL-pakketpunt, en dat betekent dat wij van maandag t/m zaterdag van 09.00 tot 18.00 uur open zijn om pakketjes aan te nemen en uit te reiken. PostNL is nu nog druk met het verwerken van alle pakketten, maar je zou toch mogen verwachten dat mensen vanaf deze week hun pakketjes thuis gaan laten bezorgen, en minder via een pakketpunt. Tenminste, als je toch thuis bent, en iets bestelt, lijkt het me logisch dat je het thuis laat bezorgen, zodat je er niet op uit hoeft. 
Toch hoorden we deze week veel mensen zeggen dat zij dat niet zouden gaan doen, want ja zeg, dan moet je de hele dag thuis blijven! Onjuist natuurlijk, je krijgt keurig bericht in welk tijdvak de pakketbezorger bij je aan de deur staat. En bovendien, dat is toch de bedoeling, dat we zo min mogelijk gaan reizen en zoveel mogelijk thuis blijven? Natuurlijk is het gezond als je er elke dag even op uit gaat, wandelend of op de fiets, maar verder is het de bedoeling dat je thuis blijft (tenzij je niet thuis kunt werken en je werk wel door blijft gaan tijdens deze lockdown).

Wij zitten dus niet thuis, wij moeten onze contracturen aan het werk zijn. Niet alleen voor de pakketjes hoor. We hebben ook een click-and-collect systeem. Dat betekent dat de klant online een bestelling plaatst in ons filiaal, wij verzamelen de producten en daarna kan de klant de bestelling ophalen. Van verkoop-adviesgesprekken naar orders picken, het is even omschakelen. De klanten krijgen een tijdsslot van een kwartier, waarbinnen zij hun bestelling mogen afhalen. Dit om te voorkomen dat er teveel klanten tegelijk komen. Als je even snel mee rekent: elk kwartier mogen maximaal 3 bestellingen worden afgehaald, dat zijn er dus 12 per uur. We zijn 9 uur open, dus er mogen ruim 100 klanten per dag naar onze winkel komen. Dat is natuurlijk niets in vergelijking met normaal, maar ik vind dat geen lockdown. En ja, als het uitsluitend zou gaan om producten die nodig zijn om bijvoorbeeld een lekkage op te lossen, kan ik er nog begrip voor opbrengen. Maar als een klant gewoon een sierkussentje kan bestellen, en daarvoor bij ons langs komen, denk ik dat er serieus iets mis is met de regels voor deze lockdown, dat hoort nu gewoon 5 weken lang niet mogelijk te zijn!

Dus ruim 100 klanten die hun bestelling afhalen, en een onbekend aantal klanten voor pakketjes. En dan is er ook nog bedacht dat wij als personeel deze 5 weken maar moeten gebruiken om de hele winkel te gaan poetsen en boenen. Daar was het afgelopen jaar nauwelijks tijd voor, maar het is de afgelopen week ook nog niet gelukt, lastig te doen als je steeds orders moet verzamelen en uitleveren, en pakjes moet aannemen en uitreiken.

Ik heb er echt geen bezwaar tegen om schoon te maken, of om orders te picken, maar sorry, dit kun je toch geen volledige lockdown noemen?! Hoe graag ik ook wil, ik kan niet voldoen aan de oproep om thuis te blijven en niet te reizen. Privé doe ik dat wel, boodschappen heb ik in huis, die haal ik steeds voor 1-1,5 week tegelijk, 's avonds na mijn werk, als er alleen nog maar een paar vakkenvullers bezig zijn, en er hooguit 2 of 3 andere klanten in de hele winkel lopen. Maar voor mijn werk dus niet, en dat terwijl wij niet een essentieel beroep hebben of in een levensmiddelenwinkel werken.

Nou ja, we gaan het wel zien hoe de komende weken gaan verlopen. Nog altijd komt er nauwelijks iets van handwerken, en waar ik mee bezig ben, kan ik hier niet laten zien, omdat dat een cadeautje is.

Inmiddels vraag je je misschien of waar de titel van dit verhaal op slaat: Ster van Bethlehem.
Nou, de "ster" die de Wijzen uit het Oosten zagen blijken in werkelijkheid planeten te zijn.
De aarde, Jupiter en Saturnus draaien ieder hun eigen baan om de zon heen. Met de zonnewende (21 december) staan ze in 1 lijn. Dat heet een conjunctie, en komt zo eens in de 20 jaar voor. Dit jaar ook!
Vanaf de aarde lijken Jupiter en Saturnus dan 1 grote ster te zijn. Aanstaande maandag is het weer te zien, gedurende ongeveer een uur, kort na zonsondergang. Dus zo tussen half 5 en half 6. Je moet dan naar het Westen kijken. Het moet natuurlijk niet te bewolkt zijn, gezien de weersverwachting zou dat nog wel eens een probleem kunnen vormen. Ik ben dan aan het werk, weinig kans dat ik het zelf zal kunnen waarnemen, maar wie weet. Het lijkt me best bijzonder om te zien. Morgen kun je ook al zien dat de planeten heel dicht bij elkaar staan, daar ga ik zeker naar kijken.

Heel eerlijk gezegd verwacht ik niet dat ik voor de Kerst nog hier terug kom, misschien zelfs helemaal niet meer in 2020. Daarom wil ik nu graag van de gelegenheid gebruik maken om jullie allemaal heel hartelijk te bedanken voor jullie bezoekjes dit jaar, voor jullie leuke en lieve reacties, en voor de (online) contacten die daaruit voortvloeiden.
Ik wens jullie allemaal fijne feestdagen, en een veilige jaarwisseling.
En laten we hopen dat we het Corona-virus onder de duim krijgen, dat zorgmedewerkers weer wat rust krijgen en tijd om mensen met andere ziektes te behandelen. Want ik denk dat dit jaar wel duidelijk heeft gemaakt dat gezondheid ontzettend belangrijk is voor alle mensen!

25 opmerkingen:

 1. Ja, die lockdown, wat moet je ervan zeggen.Misschien zie ik het
  verkeerd, maar ik heb me deze week erg verbaasd.Op woensdag
  fietste ik door het centrum in de verwachting dat de meeste
  winkels gesloten zouden zijn. Kwam ik langs de chocolaterie, die
  echt alleen maar chocolade verkoopt, paar honderd meter verder
  de vlaaienwinkel met vlaaien en bonbons, hoe essentieel wil je
  het hebben.
  Dat deze winkels open zijn maakt mij dan ook echt boos, dat is
  toch niet de bedoeling van een lockdown.En zo zijn er nog wel
  een aantal te noemen. In het helemaal niet grote Goes hebben we
  maar liefst 4 filialen van het Kruidvat!Tel daar vervolgens het
  aantal andere drogisten bij op, dan zit je zo op een stuk of 10,
  maar ja, als de een open mag dan de ander ook.Natuurlijk snap ik,
  dat veel, vooral de kleinere zaken het moeilijk hebben, maar op
  deze manier blijven er m.i. toch nog veel te veel mensen op
  straat.Met 2 kinderen die in de zorg werken en een man met heel
  wat gezondheidsproblemen houdt mij dat wel bezig.
  Gelukkig kunnen wij ons prima vermaken thuis en hopen op betere
  tijden.
  Ik hoop voor jou, dat je toch nog wat meer vrije tijd krijgt
  rond de Feestdagen,de winkel schoonmaken zal toch wel lukken
  voor 19 jan.
  Verder wil ik je hele fijne dagen wensen samen met Sanne en een
  goed, maar vooral gezond 2021.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoe stom, vergeet ik mijn naam eronder te zetten,
  groetjes van Betsy.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik wens jou en je dierbaren hetzelfde! De winkel ziet er nu ook weer niet zo vreselijk uit hoor, maar dingen als de bakken onder in stellingen eens goed uitsoppen en zo, daar kwam het in dit afgelopen drukke jaar niet van. Maar dat kan natuurlijk ook gemakkelijk in de eerste helft van januari gebeuren. Wij krijgen de indruk dat onze werkgever daar zo op aanstuurt in de hoop dat de winkel toch eerder open kan, dus voor 19 januari.
   Ik heb echt te doen met de kleine ondernemers, die het vaak moeten hebben van de decembermaand, om de rest van het jaar ook open te kunnen zijn. En die nu die zo broodnodige inkomsten missen. Hoe zuur moet het dan zijn, als je jouw winkeltje dicht moet houden, maar de winkels rondom je open zijn, omdat die horen bij een grote drogisterij-keten of zoiets. De voorbeelden die jij noemt verbazen mij ook enorm. Maar ja, die chocolaterie, als dat een kleine zelfstandig ondernemer is, begrijp ik het ook wel weer dat die open blijft, tenslotte verkopen zij levensmiddelen, en dat mag volgens de regels. Dat niet alle levensmiddelen essentieel zijn, daar heeft het kabinet waarschijnlijk zo snel niet bij stil gestaan.
   Wat ik me nu afvraag: hoe ging dat in andere landen tijdens lock down? Er waren landen waar je een bewijs op zak moest hebben dat je van/naar werk reisde, of waar je max. 1 uur per dag buiten mocht zijn. Maar is het nu typisch Nederlands om je niet gewoon aan de regels te houden, en de grenzen op te zoeken van wat kan en mag? Iemand onder de lezers die daar iets meer over weet?

   Verwijderen
 3. De oproep om thuis te blijven en niet te reizen, gaat niet op als je moet werken. Dat geldt wel voor de mensen die bij jouw winkel iets besteld hebben wat niet essentieel is. Het verbaast me wat er onder essentieel verstaan wordt, want naar mijn idee zijn dat vooral de basisbehoeften. Eten en drinken en medicijnen. Maar ook dat wordt door velen vrij breed vertaald. Het kabinet heeft geprobeerd om een scheiding te maken, maar daardoor is het alleen nog maar onduidelijker geworden.
  Ik zag vandaag een bericht over Nederlanders die nu gaan shoppen in België. Eerder was het andersom en kwamen de Belgen hierheen om te winkelen. Blijkbaar is het heel erg lastig om niet te gaan winkelen.

  Ik wil jou en je dochter fijne feestdagen wensen. En de allerbeste wensen voor 2021.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik las dat Nederlanders die in België gaan winkelen, een negatieve testuitslag moeten kunnen tonen. En dat het gisteren in Antwerpen in ieder geval rustig was geweest. Laten we het hopen dat er inderdaad nauwelijks Nederlanders zijn gaan shoppen daar.
   Essentieel blijkt een heel rekbaar begrip te zijn. Zoals Betsy hier al voorbeelden noemde. Het Click&Collect programma van onze keten draaide alleen nog maar als pilot, dat is er deze week even hup ingegooid, want oh jongens, we zouden toch 5 weken niets verkopen!
   Nogmaals, alle begrip voor zelfstandige ondernemers die proberen het hoofd boven water te houden, maar grote ketens zouden best een voorbeeldfunctie mogen innemen. Blokker stuurt zijn medewerkers nu op pad (met o.a. bakfiets) om bestellingen af te leveren bij de klant thuis. Blokker verkoopt toch helemaal niets dat essentieel is?! Ja, er schijnen nog 18.000 pakketten klaar te staan, bestellingen van voor de lock down. Okay, laat die bezorgen, en dan klaar. Maar nee, je kunt vandaag een bestelling plaatsen online, heb je het nog voor de Kerst in huis.
   Hoe moeilijk is het nu om even niet te winkelen, even niet te kopen, alleen echt essentiële producten (eten, drinken, medicijnen inderdaad)?!
   Mensen zoals jij, die werken in de zorg, die werken op Corona-afdelingen, kunnen we daar nu niet even met z'n allen een beetje meer rekening mee houden, iets bijdragen, door onze contacten te beperken, te minimaliseren? Diep respect dat jij vrijwillig op zo'n afdeling werkt! Wat een leed zie jij voorbij komen. Hoe frustrerend moet het zijn, om dan te lezen dat essentieel zo vrij vertaald word.

   Ik wens jou, je man en zoon en zijn vriendin goede dagen, en een heel goed 2021 toe!

   Verwijderen
  2. Momenteel is het nog zo dat je een negatieve testuitslag moet kunnen tonen als je langer dan 48 uur in België verblijft. Dus een dagje winkelen valt daar nu nog niet onder. Het zou wel zo kunnen zijn dat er aan de grenzen gecontroleerd wordt en dat mensen geadviseerd worden om terug te keren.
   Het is jammer dat mensen zelf niet hun gezonde verstand gebruiken en dat ze het advies om zoveel mogelijk thuis te blijven niet naleven. Van mij mogen mensen heus wel op stap, maar ga dan niet winkelen.

   Verwijderen
  3. Het is voor mensen heel gezond als ze een fijne wandeling gaan maken, of gaan fietsen, buiten, in de natuur, prima, maar ga niet winkelen!

   Verwijderen
 4. Ja het zijn vreemde tijden. Onze winkel is nu dicht, wij bezorgen alleen nog wat mensen telefonisch bij ons bestellen. Ook ik verbaas me over de drukte op straat en verbaas me over de winkels die met allerlei creatieve ideeën mensen blijven lokken en verleiden om toch naar de winkelstraat te gaan. Natuurlijk is het ook voor ons spannend. Kan ik alle rekeningen blijven betalen? Hoe moet dat als het na 19 januari nog langer gaat duren. We zijn maar een kleine zelfstandige winkel. In het ergste geval moet je besluiten je bedrijf te beëindigen. Daar kan ik wel eens slapeloze nachten van hebben. Gelukkig krijgen we veel steun uit het dorp. Ja, alles heeft altijd twee kanten. Nou ja, we proberen het maar gewoon uit te zitten.
  En ook ik wens je natuurlijk fijne feestdagen en een heel gezond 2021. Dat alles maar weer gewoon gewoon mag worden.
  Hartelijk groet, Marie-Louise

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jij en je zus zijn zo'n voorbeeld van hardwerkende zelfstandigen die normaal gesproken deze periode van het jaar een drukbezochte winkel hebben, waarin een belangrijk deel van de omzet wordt behaald. Alle inkopen waren al gedaan, de verkopen staan nu stil. Dat is zwaar, en ik hoop van harte dat voor deze ondernemers er voldoende financiële ondersteuning vanuit de regering is, om te blijven bestaan.
   Begin dit jaar maakte ik allerlei plannen, wat ik zoal wilde gaan doen. Jullie winkel bezoeken stond ook op dat lijstje. Ik hoop van harte dat alles weer heel snel gewoon mag worden, dan zoek ik jullie zeker op!
   Fijne feestdagen met je gezin en moeder, en een gezond 2021!

   Verwijderen
 5. Wat betreft de pakjes.
  Het is een ingewikkeld verhaal.
  Ik begrijp de onvrede bij de (slecht betaalde afhaalpunten), maar heb ook begrip voor de mensen die het liever willen ophalen dan laten bezorgen.

  Waarom?
  Omdat de meldingen van postnl totaal niet kloppen.
  Bijna twee weken geleden kreeg ik op dinsdagochtend bericht dat ik de tweede helft van de middag een pakje bezorgd zou krijgen.
  Eind van de middag kwam ik erachter dat de afzender het toen nog niet eens weggebracht had.
  Voor woensdagmiddag dezelfde melding.
  Begin van de avond: sorry het is niet gelukt.
  Donderdagmiddag zou het echt komen.
  Begin van de avond bericht dat het wat later werd.
  Maar wel voor 22 uur.
  En vervolgens verdween mijn hele pakket dagen lang van de radar.
  Maandagochtend op facebook toch maar eens vragen gaan stellen.
  En maandagmiddag kwam er opeens weer beweging in mijn pakje.
  Dat uiteindelijk de volgende dinsdag alsnog bezorgd werd.

  Nu werk ik niet en kom al maanden bijna de deur niet uit.
  Maar als je wel naar je werk moet, dan worden al die foute meldingen wel heel erg lastig.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik begrijp niet hoe dit kan. Je krijgt van de afzender een Track&Trace. Met die code kun je op de site van PostNL het pakket volgen. De afzender kan thuis zo'n code aanmaken, dan zie je op de site dat het pakket nog niet ontvangen is op een PostNLpunt. En vervolgens kun je dus volgen dat het pakket is ingeleverd op een PostNLpakketpunt, dat PostNL het daar heeft opgehaald, dat het in het sorteercentrum is aangekomen, dat het daar vandaan mee is gegaan met de bezorger, en tenslotte wanneer de bezorger bij jou aan de deur wordt verwacht. Je krijgt van PostNL alleen een melding, als de planning rond is, wanneer het pakket door de bezorger wordt meegenomen en bij jou wordt bezorgd. Dus al die meldingen die jij hebt ontvangen, daar begrijp ik niets van.
   Nu komen er bij ons dagelijks mensen die een pakje willen versturen, en denken dat ze een PostNLpakket bij zich hebben, maar dan blijkt het te gaan om een andere vervoerder, zoals DPD of DHL. Kan dat bij jou misschien ook het geval zijn? Wat jij omschrijft heb ik zelf weleens meegemaakt met DHL, daar is ook een week lang totaal niet duidelijk geweest waar mijn pakketje was, en die stuurden mij ook steeds bericht dat het bij mij thuis bezorgd was (nee hoor), dat het op het afhaalpunt in een winkel lag (ook niet) en toen opeens weer dat het onderweg naar mijn huis was enz. Ik had toen trouwens zelf niets besteld, maar iemand was zo lief om iets naar mij op te sturen.

   Ik begrijp het ook helemaal als je aan het werk bent, dat het gewoon veel makkelijker is om je pakket bij een PostNLpunt af te halen. Veel winkels zoals Primera en Bruna blijven nu dicht, voor hen kan het niet uit om alleen open te zijn voor de pakketjes, en het is ook niet uit te leggen dat zij wel postzegels mogen verkopen, maar niet de bijbehorende kaart. Wij zijn alleen maar pakketpunt, wij verkopen dus geen postzegels. En natuurlijk kan het ook voor ons niet uit, om alleen voor de pakketjes open te blijven.
   Ik ga er vanuit dat de pakketten die daar nu nog liggen, door PostNL naar ons en anderen gebracht gaan worden. En pakjes die naar hen onderweg waren ook. Maar wat een geregel is dat weer voor PostNL, want zij moeten nu ook iedereen laten weten waar de pakketjes nu naar toe worden gebracht, dat kan natuurlijk AH, Jumbo, Gamma, Karwei en zo nog een aantal andere winkels zijn. Dat is op PostNL dus wel te volgen, maar ik verwacht dat ze hun best zullen doen iedereen persoonlijk daarover te informeren.

   Verwijderen
  2. Het was echt post.nl
   En ik was niet de enige.
   Er ging echt iets mis in de app
   Ik ben echt niet zo van dat een pakje binnen 24 uur bezorgd moet zijn hoor.
   Zeker in deze dagen niet
   Maar dit rammelde wel heel erg.

   Verwijderen
  3. Nou, dat laatste kun je wel zeggen ja, het ging heel erg mis!

   Verwijderen
 6. Ps ik heb er nu zelf voor gekozen om bestellingen die ik uit kan stellen nog even uit te stellen.
  Dat zouden meer mensen moeten doen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Helemaal met je eens. De bedoeling van een totale lock down is dat er alleen essentiële goederen nog verkocht mogen worden. Dat lijken mij medicijnen, eten en drinken voor mens en dier. En ja, ik begrijp dat een deel van het assortiment bij een bouwmarkt essentieel wordt genoemd. Maar zorg dan dat wij alleen dat mogen verkopen. Welkoop doet dat wel zo, daar kun je nu in de winkel en online alleen maar terecht voor diervoeding en -benodigdheden, verder niets.
   Ik hoop dat veel mensen jouw voorbeeld volgen, nu even niet van alles en nog wat online gaan bestellen, alleen wat echt noodzakelijk is. Dan komt het land tot rust, verplaatsen mensen zich niet meer dan strikt noodzakelijk, beperken we de contacten.
   En natuurlijk mogen we nog wel blijven bewegen, een wandeling maken of een fietstochtje, dat is prima, goed voor de gezondheid, en dat kun je doen zonder in contact te komen met anderen. Ik hoop zo dat een groot deel van de Nederlandse bevolking verstandig zal handelen de komende weken.

   Verwijderen
  2. Ik ook, want ik ben aan het einde van mn latijn na maanden bijna helemaal thuis zitten.
   Al blijven wij wel zoeken naar de kleine uitjes die wel kunnen.

   Verwijderen
  3. Je hebt nu in ieder geval vervoer, en bent niet meer afhankelijk van het OV. En ik wil je echt sterkte wensen!

   Verwijderen
  4. Nog niet helemaal.
   Er moet nog iets gerepareerd worden.
   En dat kan nu ook al niet.
   En dan moet er nog even met mooi weer geoefend worden.
   Maar het maakt me inderdaad wat vrijer.
   Hopelijk is er tegen die tijd ook weer iets om naar toe te gaan.

   Ik wens jou sterkte in de werkchaos.

   Verwijderen
  5. Waarom kan het niet gerepareerd? Auto-reparatie-bedrijven mogen open zijn (en ik denk ook wel dat ze onderdelen mogen verkopen als iemand anders voor je aan de slag gaat, maar dat weet ik niet zeker). Nou, hoop dat het snel gerepareerd is, en je mooi oefenweer hebt!

   Verwijderen
 7. Hey Anja,
  Ik wil jou ondanks alles fijne feestdagen toewensen en hopelijk een veel beter 2021 :-).

  Lieve groetjes,
  Emily

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel, ik had mijn wensen aan jou al op je blog gezet.

   Verwijderen
 8. Nou, ik hoop voor je dat het echt wat rustiger wordt en er meer aan jullie gezondheid en welzijn wordt gedacht!
  Goede feestdagen gewenst!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. We gaan het afwachten, vandaag in ieder geval nog niet.
   Jullie ook goede feestdagen gewenst!

   Verwijderen
 9. Sterkte Anja!
  Ik hoop dat het wat rustiger wordt. Adem in adem uit.
  Fijne feestdagen en een gezond 2021!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Sterkte op je werk Anja. Het valt niet mee als ik het zo lees!

  Ik wens je goede feestdagen.

  BeantwoordenVerwijderen