Volgers

vrijdag 29 mei 2020

schone blauwe lucht

Ik vind het zo mooi, die blauwe lucht, zonder wolken, zonder vliegtuigstrepen, zonder vervuiling.
Zoveel gezonder, die schone lucht.

Sanne kan slecht tegen warm weer, ze krijgt het dan benauwd. Maar nu heeft ze dit voorjaar veel tijd buiten kunnen doorbrengen, zonder benauwdheid. Dat heeft ongetwijfeld te maken gehad, met de veel schonere lucht.

Normaal verkleurt haar huid niet, dat komt door een laagje wat onder haar huid zit. Datzelfde laagje zorgt er ook voor dat zij geen vitamine D opneemt uit zonlicht. Daarom moet zij dagelijks een grote dosis vitamine D slikken, omdat als je weinig tot geen vit. D in je lichaam hebt, je depressief wordt.
Dat ze dat onderhuidse laagje heeft, wisten we natuurlijk niet, en ze is een aantal jaren geleden zwaar depressief geweest (inclusief serieuze zelfmoordpoging). Pas daarna werd de link gelegd met haar lage vit. D-gehalte (die dus allang bekend bleek te zijn, alleen was er nooit verband gelegd, en ons werd altijd verteld dat alle geteste waarden goed waren!)
Nu heeft ze dit jaar voor het eerst bruine armen en een bruine toet. En dat allemaal door die schone lucht.
Zo zie je maar, zelfs zo'n pandemie kan positieve dingen veroorzaken. Schone lucht, geen benauwdheid en een lekker kleurtje.
Zo jammer dat er gisteren alweer aardig wat vliegtuigstrepen te zien waren.


12 opmerkingen:

 1. Ja, dat viel mij dus gisteren ook op! Dus dat was niet toevallig...
  Fijn dat jullie mu weten wat Sanne nodig heeft. En we genieten mog maar even van de mooie blauwe luchten...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zeker fijn, alleen triest dat ze daarvoor wel eerst bijna dood moest gaan. Ze was al uitgebreid onderzocht, veel bloedonderzoek, internist en uiteindelijk psycholoog. Die laatste zei haar wel erg jong te vinden voor anti-depressiva, maar gaf haar vervolgens doodleuk een aantal verschillende soorten die heel akelige bijverschijnselen opwekten. En steeds werd gezegd dat er echt niets was gevonden in de bloedonderzoeken. Pas toen ik de dag na haar zelfmoordpoging met haar bij een psychiater zat, kregen we te horen dat ze nauwelijks vitamine D in haar lichaam had. En voor hem was het al heel snel duidelijk dat dat de oorzaak van haar depressie was. Helemaal niets tussen haar oren, maar een simpele vitamine die ontbrak! Gelukkig maar, want een depressie die wél een geestelijke oorzaak heeft valt veel moeilijker te behandelen, laat staan dat je daarvan helemaal kunt genezen.

   Verwijderen
 2. Ohhhh, komt dat door dat laagje. Ons Marietje neemt ook geen D op en blijft ook altijd bleek. Zelfs met felle zon zie je haar niet eens een beetje rood worden. Aan het eind van de zomer als manlief bijna zwart is en ik lekker gekleurd zie je bij haar een heel klein beetje kleur.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het lijkt erop dat Marietje dan datzelfde onderhuidse laagje heeft. Kijk, zo kun je elkaar weer wat wijzer maken.
   Ik benoem niet voor niets die vitamine D, het wordt vaak afgedaan als "als je maar gezond eet en genoeg buiten komt, krijg je in Nederland geen vitamine D tekort". Nou, sommige mensen dus wél, en dat kan heel akelige gevolgen hebben.
   Een gewaarschuwd mens telt voor 2!

   Verwijderen
  2. anja... niet sommige.. maar de meeste mensen hebben vitamine d tekort !!
   alleen ontwikkelen ze in mindere mate depressies.. zo erg als je dochter ken ik echt niemand.. fijn dat de pillen helpen,
   ik heb ook een poos grote capsules moeten slikken.. ondanks dat ik dus 3 maanden per jaar in de winter in afrika verbleef !
   mijn jongste dochter had ook een groot tekort ondanks dat ze dagelijks een uur jogt en lopend naar haar werk gaat.. waarschijnlijk omdat haar huid gekleurd is dringt het zonlicht er niet zo goed in door.
   en ik hoor wel meer mensen om me heen die af en toe zo.n kuur krijgen.

   Verwijderen
 3. Ja de lucht is wonderbaarlijk helder, nu heb ik alleen vergelijk met het vervuilde luchtruim uit mijn vorige woonplaats, maar ik geniet hier zo van de mooie wolken ook.
  Zo anders dan in het zuiden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat klopt hoor, ik woonde in Zuid-Holland net boven de grote rivieren, daar is de lucht echt heel anders dan in het oosten en noorden van het land.

   Verwijderen
 4. Ja, die mooie blauwe luchten. Ik vind vliegtuigstrepen eigenlijk best mooi om te zien, zeker nu er weinig zijn en je echt moet speuren naar 1. Wat naar voor Sanne (en voor jou) dat het niet duidelijk was met de vitamine D. Ik neem altijd in de winter al preventief vitamine C & D en nu met de hele coronacrisis blijf ik dit doen. Kan geen kwaad lijkt mij.
  Fijne dag.

  lieve groetjes,
  Emily

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Verstandig om preventief vitamines te nemen, zeker ook in jouw beroep. Artsen zagen in haar dossier allemaal wel staan dat ze nauwelijks vitamine D in haar lichaam had, maar het blijkt niet algemeen bekend te zijn bij huisartsen, internisten en psychologen, welke gevolgen dat kan hebben. Het schijnt onder psychiaters wél bekend te zijn, maar daar kom je natuurlijk zo snel terecht, dan heb je al een hele voorgeschiedenis bewandeld. Jammer, want ik ben ervan overtuigd dat heel wat mensen onnodig depressief of in ieder geval niet al te opgewekt door het leven gaan, puur en alleen omdat ze niet voldoende vitamine D opnemen.

   Verwijderen
 5. Hopelijk blijft die schone lucht nog de hele zomer, zodat Sanne
  ook lekker buiten kan genieten, ook fijn voor mensen met
  luchtwegklachten (raar woord eigenlijk).
  Wat woon je in een prachtig dorpje kan me voorstellen, dat je
  het erg naar je zin hebt daar.
  Geniet van de Pinksterdagen, liefst gewoon thuis!
  Groetjes, Betsy

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben zelf iemand met luchtwegklachten (inderdaad raar woord), ik heb slechte longen. Verhuizen naar Drenthe had meerdere redenen, maar 1 van de belangrijkste was, dat ik hier altijd veel beter kon ademen dan in Zuid-Holland. En daar ben ik me echt elke dag van bewust, het vrij kunnen ademen, nooit hoeven happen naar lucht, het niet benauwd hebben, dat is zo bijzonder (als je anders gewend was, iemand die die problemen nooit heeft gehad zal zich er waarschijnlijk niet eens bewust van zijn).
   Dit jaar is onze bouwmarkt op 4 dagen gesloten, namelijk nieuwjaarsdag en 1e Paas-, Pinkster- en Kerstdag. Lekker een vrij weekend voor de boeg, en die brengen we thuis door.
   Jij ook een fijn Pinksterweekend!

   Verwijderen
 6. ben van de week voor het eerst sinds bijna 4 maanden weer het huis uit geweest.
  bloedprikken bij de star... en 2 dagen later bij de suikerzuster.
  viel me op dat er weinig autoos rijden.. denk en hoop dat thuiswerken een blijverdje is !
  en ja zelfs midden in rotterdam is het stil en schoon !
  wel hoor je sinds een week weer sportvliegtuigjes van af 16hoven en omdat je al heel lang geen vliegtuig ziet of hoort lijkt het een enorm kabaal als ze overvliegen, terwijl je ze vroeger amper hoorde !

  BeantwoordenVerwijderen