Volgers

zondag 4 augustus 2019

Uitslapen


Vroeger, bij mijn ouders thuis, bestond er eigenlijk niet zoiets als uitslapen.
We stonden om 7 uur op, doordeweeks, maar ook in het weekend.
Ik turnde, en in de tijd dat ik bij de selectie van de turnvereniging trainde, stond ik op zaterdag zelfs al om half 7 op. De gymzaal waar we doordeweeks trainden was bij ons in de straat, daar liep ik in 5 minuutjes naar toe, maar de zaal waar we met de regionale selectie trainden, lag wat verder van mijn huis. Ik stapte om 7 uur op de fiets, om half 8 begonnen de trainingen. Die duurden officieel tot 1 uur, met 1 pauze van een kwartiertje, maar meestal liep het wel uit tot een uurtje of 2. 's Middags ging ik dan meestal naar mijn vriendinnetje toe, die ook turnde maar niet bij de selectie zat. Ik vertelde dan wat we allemaal hadden gedaan en geleerd, en leerde haar bijvoorbeeld de balk-oefening. Zij hadden in hun tuin een balk op de grond liggen, waar we heel wat uurtjes plezier op beleefden.

Ik denk dat het in die tijd was, toen ik op zaterdag dus nog vroeger op stond, dat mijn moeder besloot dat we op zondag best konden uitslapen. Als in: uiterlijk 8 uur opstaan. Mijn vader was een gewoontedier, en die vond dat uitslapen maar onzin. We ontbeten altijd als gezin gezamenlijk, en dat uitslapen betekende dat hij pas een uur later kon ontbijten!
Maar, mijn moeder besloot dat we op zondag tot 8 uur op ons bed mochten blijven liggen.
Die tijd, daar zijn mijn ouders nooit van afgeweken. Ja, voor mijn broer wel. Die kreeg het, ergens in zijn tienerjaren, voor elkaar dat hij op zondag tot uiterlijk 9 uur op zijn bed mocht blijven liggen. Niet dat we daar dan op gingen zitten wachten hoor, nee, het ontbijt op zondag was om 8 uur, en hij kreeg dus toestemming om daarbij niet aanwezig te zijn.
Bij mijn ouders thuis was om 11 uur naar bed op zaterdagavond echt de max. Toen ik op zaterdagavond dansles had (ja, ballroom en latin-american, dat deden we nog in die tijd), en daarna het vrij dansen was tot 11 uur, moest ik altijd wat eerder vertrekken, zodat ik om 11 uur thuis zou zijn (gelukkig was het maar 5 minuutjes fietsen, en het voordeel was dat ik in alle rust mijn jas kon pakken, en vriendinnen er soms wel 10 minuten over deden om bij hun jas te komen).
Toen ik eenmaal op mijzelf woonde, schakelde ik langzaam maar zeker om. Ik ben een avondmens, en ging van lieverlee later naar bed, vooral in het weekend. En ja, ik ging uitslapen! Nee, niet tot 2 uur in de middag of zo, maar ergens tussen 9 en 10 uur beviel me prima.

Ik trouwde met een ochtendmens. En ergens sloten we een soort van compromis. Op zaterdag stonden we vroeg op, we waren elke zaterdag aan het klussen aan ons huis en in de tuin, en om klokslag 8 uur arriveerde mijn schoonvader, die de dag begon met koffie (haha, die de hele dag leefde op koffie, maar zijn eerste bakkie bij ons was om 8 uur). Op zondag sliepen we dan uit. Mijn man stond het liefst om 8 uur op, ik om 9 uur (of half 10). Ik had die nachtrust van zaterdag op zondag ook echt nodig om bij te tanken.

Zoals jullie weten heb ik fibromyalgie, en één van de bijverschijnselen kan zijn: je altijd vermoeid voelen (naast altijd pijn voelen). Meestal wordt dat getriggerd door een lichamelijk trauma. Voor wat de pijn betreft was dat een sportblessure, die ik opliep toen ik net 16 was, voor wat de vermoeidheid betreft was dat de geboorte van mijn dochter. Sindsdien voel ik me moe, en ik wilde dus graag slapen, één keer per week uitslapen, in de hoop me dan wat minder vermoeid te voelen.
Nog een bijverschijnsel van fibro zijn slaapproblemen. In een gezond lichaam wordt melatonine omgezet in serotonine, wat ervoor zorgt dat je lichaam in slaap valt. Bij mij gebeurt dat niet/nauwelijks. Daarom moet ik een medicijn slikken, om kunstmatig serotonine tot me te nemen. Zou ik dat niet doen, dan zou mijn lichaam nooit in slaap vallen (echt nooit dus, hoe moe ik ook ben). Tja, dat kan natuurlijk niet.
Nu weet ik wel dat je in de loop der jaren steeds minder uren slaap nodig hebt. Bij mij is dat de laatste jaren goed merkbaar. Ik slaap 5-6 uur per nacht, en zo één keer in de ongeveer 10 nachten slaap ik helemaal niet. Niets aan te doen, het is iets wat bij mij hoort. Gevolg hiervan is wel, dat ik dus nooit meer uitslaap! En ik weer terug ben in de routine van vroeger thuis, om 7 uur opstaan in het weekend (uiterlijk, vaak sta ik al om 6 uur op).

Zijn jullie uitslapers?

17 opmerkingen:

  1. Ik ben geen uitslaper.Hooguit tot 8 uur. Ik ben altijd als eerste op in ons gezin. Ik ben altijd wel een heel gemakkelijke inslaper geweest. Op de gekste plekken kan ik in slaap vallen. Staand tegen een muur. Hangend in de lus van een tram. Zittend op een stenen vloer.Mijn kinderen slapen rustig uit tot een uurtje of 12. Zelf vind ik dat altijd zonde van de tijd. Voor mij geldt: de ochtendstond heeft goud in de mond.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb geen idee wat uitslapen is! Ik ben altijd vroeg wakker en het maakt niet uit of ik vroeg of laat naar mijn bed ga, maar vanaf een uur of vijf 's morgens word ik wakker. Heel af en toe slaap ik door tot half zeven en dat is dan uitslapen voor mij.

    Als zoonlief uitgaat dan komen we elkaar vaak 's morgens als hij thuiskomt tegen. Dan drinkt hij nog iets en praten we nog even en daarna gaat hij slapen. En dan is mijn dag alweer begonnen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het valt mij wel vaker op dat jij heel vroeg een blogje schrijft, je bent dus altijd zo vroeg op!

      Verwijderen
  3. Bij ons thuis was het door de week kwart voor zeven en in het weekend en vakanties kwart voor acht.
    Stond je niet binnen 5min. naast je bed dan werden de dekens erafgerukt en greep mijn vader je bij een arm en een been en werd je naast het bed op de grond gelegd.
    Mijn innerlijke klok heeft nog vele jaren op kwart voor zeven gestaan.
    En nog wordt ik af en toe op die tijd wakker, maar tegenwoordig draai ik me dan gewoon weer om.
    Niemand zal me aan arm en been meer naast mijn bed leggen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Gelukkig werden we niet letterlijk uit ons bed gehaald, maar blijven liggen was absoluut geen optie!

      Verwijderen
  4. ik slaap 1,5 uur en word dan wakker, kwartiertje ongeveer, slaap dan weer ongeveer 1,5 uur en ben een kwartiertje wakker. dat gaat zo de hele nacht door, al jaren. Is begonnen toen mijn man nog thuis woonde en Alzheimer kreeg. 's Nachts was hij veel wakker en wilde dan zn bed uit om de meest vreemde dingen te gaan doen, vandaar dat ik steeds wakker was/werd om op hem te letten. Jammergenoeg slaap ik nog steeds op die manier, ondanks dat mn man naar een verpleeghuis is gegaan en na 2 jaar is overleden. Mn lichaam is er blijkbaar zo aan gewend dat het niet meer terug wil/kan.naar een nacht lekker doorslapen.
    Toen ik nog werkte stond ik altijd om 6 uur op, ik begon om half 8 en ik houd niet van haasten. Een wekker had ik nooit nodig, was altijd ruim op tijd wakker.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat vervelend dat je dat ritme bent blijven houden, ook na het overlijden van je man.

      Verwijderen
  5. avondmens hier dus ik noem het niet uitslapen. Ga rond enen naar bed en kom er het liefst rond 9 uur uit. Als ik moet werken slaap ik wat uurtjes minder.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Maar die uurtjes kom je dan niet tekort? Of haal je die op andere dagen in?

      Verwijderen
  6. Tja als avond mens ga ik laat naar mijn mandje en sta rond 8, half 9 op. In de winter heeft het licht ook wel invloed.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als je er niet vroeg uit hoeft, vind ik het heel logisch dat je er in de winter wat langer in blijft liggen, tot het licht wordt.

      Verwijderen
  7. Uitslapen, ik wilde dat ik het kon...maar vanaf 8 uur begin ik te draaien en te rommelen, dus nee een echte uitslaper ben ik niet.
    En vroeger? mijn moeder had er een vreselijke hekel aan en riep ons dus vaste prik, ook op vrije dagen, ons bed uit.
    Samen ontbijten...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat samen ontbijten was wel een dingetje bij de generatie van onze ouders, geloof ik.

      Verwijderen
  8. In mijn jeugd moest je ook zaterdags nog naar school..dus ook vroeg op.
    Was trouwens een ochtendkind..was wakker vanaf 4 uur omdat op een boerderij altijd herrie is smorgens.
    Koeien die honger hebben en pijnlijke uiers hebben en gemolken eillen worden maken veel lawaai.
    Zinken emmers rammelden en de spoelingpomp piepte.
    Voor schooltijd moest ik elke dag een vuilniszak met gras snijden voor de konijnen..smiddags na school ook.
    Nu ben ik een avondmens geworden
    Ach..het kan verkeren!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik woonde de afgelopen 27 jaar tussen 2 melkveehouders in, en daar gaat het tegenwoordig echt heel anders toe, kan ik je verzekeren. De jeugd slaapt daar echt uit!

      Verwijderen
  9. Zo herkenbaar, je blog, bij ons vroeger ook 'verplicht' samen ontbijten.
    Ik ben geen langslaper maar ook geen ochtend mens. Een nachtdier evenmin.

    BeantwoordenVerwijderen