Volgers

vrijdag 13 september 2024

Tips & trucs september

 Afgelopen dinsdag schreef ik dat het de komende weken hier stil kon worden, maar waar ik helemaal niet aan had gedacht op dat moment, was dat ik al eerder diverse berichtjes heb klaar gezet 🤭. Eentje daarvan plaats ik nu.

Het is vandaag de 2e vrijdag van de maand, en dat betekent tijd voor tips & trucs, een idee van Elizabeth.

Deze keer heb ik een tip, voor het gebruik van Ravelry.

Zoals velen van jullie wel weten, is Ravelry een website waar je heel veel patronen kunt vinden om te breien, haken, weven, enzovoorts. Je meldt je aan, en krijgt dan toegang tot een enorm netwerk aan informatie (en wees gerust, je krijgt absoluut geen spam of zo).

Naast patronen vind je er ook heel veel informatie over garens, wolwinkels, designers, en zijn er heel veel groepen waar je lid van kunt worden. Die groepen hebben elk hun eigen "thema", en dat kan heel divers zijn. Bijvoorbeeld groepen van ontwerpers, van de Sock Madness en van Supersock World Championship, maar ook groepen die bijvoorbeeld alleen maar berichten over werken met restjes garen (zoals de Duitstalige RestEndgruppe).
Kortom, als je niet oppast ben je zo een paar uur verder 😁.

Ik kijk er graag rond, met name op zoek naar patronen voor truien en vesten. Sommige patronen zijn gratis, andere kun je via Ravelry kopen. En natuurlijk zijn er ook de testknits.

Uiteraard willen ontwerpers graag dat je hun patronen koopt, en de patronen worden dan ook vaak voorzien van prachtige foto's, gemaakt door professionals, met lenzen en wat al niet meer. En het model is dan vaak een slanke, jonge vrouw.

Tja, en dat zijn we niet allemaal natuurlijk! En hier gaat mijn tip over:
het eerste wat ik doe, als ik een leuk patroon zie: ik bekijk de projecten die al zijn gemaakt met dat patroon. Die vind je bovenaan de pagina, onder het kopje "projects".

Waarom ik dat doe? Dan kun je zien hoe dat patroon nu staat bij "gewone" mensen. Mensen die een maatje meer hebben, of een stuk korter dan gemiddeld zijn.
Mensen die geen lens hebben gebruikt om de foto's te maken, maar vaak gewoon hun telefoon gebruiken. Mensen die voor de spiegel zijn gaan staan om die foto's te maken.
Daardoor kun je zien of de mouwen misschien wat krap zitten, of dat de trui wel erg omhoog trekt bij een opgestoken hand. Misschien blijken de schouders toch lager te eindigen dan op het model, of is die v-hals wel erg diep uitgesneden. 

Het is ook zeker zinvol om te kijken bij de projecten die zijn uitgehaald, of stil liggen (frogged/hibernating). Waarom is dat gedaan? Misschien lag het aan het gebruikte garen, maar misschien ook wel aan het patroon.

Tenslotte kun je ook nog bepalen, in welke volgorde de projecten worden getoond. Ik kies voor "most helpful".
Je kunt bij je projecten tekst schrijven, bijvoorbeeld welke aanpassingen je hebt gedaan aan het patroon. Als iemand schrijft: de mouwen werden te smal, dus die heb ik uitgehaald, en vervolgens heb ik niet elke 4e toer geminderd maar elke 8e toer, dan is dat zinvolle informatie voor anderen. Ravelry-gebruikers kunnen bij elkaars projecten aangeven, dat zij de informatie die een maakster geeft, zinvol vinden. En je begrijpt het al: als je "most helpful" aanklikt, komen de projecten met de meeste nuttige informatie, als eerste in beeld.
Ook daar kun je dan weer heel veel informatie vinden, die jou kan doen besluiten dat dit patroon niet is wat je ervan verwacht (of juist wel natuurlijk).

Kortom, heel veel woorden voor een hele simpele tip 😂: bekijk de projecten waarbij dat patroon is gebruikt!
Door niet alleen te kijken naar de mooie plaatjes van de ontwerpers en garen-leveranciers, maar juist te kijken naar de andere resultaten, kun je voorkomen dat je veel tijd en aandacht gaat besteden aan een patroon, waarvan je achteraf ontdekt, dat het jou niet het gewenste resultaat oplevert.

Benieuwd naar de tips & trucs van andere deelnemers? Kijk dan even bij Elizabeth.

dinsdag 10 september 2024

Er was er één jarig

Ik zie dat de foto wel uit een vreemde hoek is genomen, taart lijkt nu heel klein en kaarsjes heel groot. Het was gelukkig net andersom 😄!

Gisteren mocht ik 59 kaarsjes uitblazen. 
Vorig jaar ontbeten we op mijn verjaardag in Zwitserland. Later die dag reisden we terug naar huis. Een verjaardag om nooit te vergeten!
Gisteren was er ook eentje uit die categorie, maar dan op een heel andere manier.

Ik denk niet dat ik ooit eerder zoveel tijd van mijn verjaardag liggend heb doorgebracht. Ik vermoed dat ik zelfs op mijn eerste verjaardag niet zoveel lag 🤭 (maar dat weet ik natuurlijk niet zeker, die kan ik me immers niet herinneren).

Wel ontzettend leuk dat er zoveel mensen aan me dachten! Ik kreeg in het weekend al kaartjes via de post, en gisteren heel veel berichtjes via diverse social media en ook wat telefoontjes. Heel erg leuk, dat fleurde de dag wel op!

Geen steek gebreid, dat ging gewoon niet. Ik was al niet van plan om een birthday-cast-on te doen (een nieuw project beginnen op je verjaardag) omdat ik al (te)veel projectjes op de naalden heb staan. Die wil ik liever eerst afmaken. 

Maar, in oktober hoop ik mee te doen aan de MAL van de Sea Glass die wordt georganiseerd door Mark Vogel van makermarkknits. Hij maakt hele leuke y.outube filmpjes, waarin hij met veel passie verteld over zijn breiwerk, en over zijn leven in het algemeen. Hij is Amerikaan, en momenteel op huwelijksreis in Groot-Brittanië, dus al heel wat prachtige natuur, garens en kathedralen gezien!

Het Sea Glass patroon brei of haak je met al je restjes. Je kunt kiezen uit een cowl, een muts, een trui (voor kind of volwassene), of een vest (dat wil ik gaan doen). 
Ik was van plan geweest om eens allerlei restjes te verzamelen op mijn bed, en een proeflapje te breien, als een soort alternatief voor de birthday-cast-on. Maar dat zat er gewoon niet in. Het is wat het is.

Ik heb zondag wel mijn WIP met het Létt Lopi garen gewassen, samen met de strengen waarmee ik al aan het breien was. Die waren gisteren droog. De overige bollen had ik zondag in de vriezer gelegd, en die zijn inmiddels weer ontdooid.
Ik hoopte gisteren ook een klein stukje daaraan te kunnen breien, om te ontdekken of wassen en/of bevriezen van het garen helpt tegen de allergische reactie die ik op het garen had. Maar helaas, ook dat ging niet lukken. Hopelijk later deze week.

Ik verwachtte wel één bepaald telefoontje, namelijk van het ziekenhuis. Omdat ik nog steeds geen bericht had ontvangen over de operatie-datum had ik voor de zoveelste keer maar weer eens gebeld. En ik zou echt, écht die dag nog worden teruggebeld..... niet dus, die toezegging is al vaker gedaan en niet nagekomen!

Dus vanmorgen heb ik zelf maar weer gebeld. Want heel eerlijk, het gaat hard achteruit (als je niet van medische beschrijvingen houdt, even de rest van deze alinea overslaan!).
Ik voel nu voortdurend tintelingen en prikkels in mijn onderlichaam, vooral onder in mijn rug, billen en bovenbenen voelt het alsof er tientallen scheermesjes in snijden. Op z'n zachtst gezegd geen prettig gevoel, maar vooral, het duidt erop dat de zenuwen steeds meer bekneld raken.

Ik wil toch echt graag worden geopereerd vóórdat er iets blijvend verlamd raakt!!! Lijkt me toch niet teveel gevraagd?

Daar denkt de medewerkster die de planningen maakt anders over. Ik zal niet alles herhalen wat ze zei, maar het kwam erop neer dat alle patiënten tegen haar zeggen dat het slecht gaat, en dat het allemaal wel mee zal vallen (maar dat ze écht meeleeft met de patiënten). Oh ja, en dat ze verwacht dat ik rond 15 oktober aan de beurt ben, maar ze gaat kijken of ik ergens tussen kan worden geplaatst, en dat het dan misschien wel 2 weken eerder zou kunnen (met een hele grote slag om de arm). 

Nou, daar zit je dan lig ik dan, daar moet ik het mee doen. Dat worden nog een paar lange weken! Ik hoop dat ik er toch af en toe nog wel een dag tussendoor krijg, waarop ik wat meer kan dan plat liggen. Dat ik i.i.g. in de kussens kan leunen, zodat ik wat meer met mijn handen kan doen dan mijn mobiel en laptop bedienen.

Als dat zo is, en ik heb iets gemaakt dat ik jullie kan laten zien, zie je hier vanzelf een volgend berichtje verschijnen. Als het hier stil blijft, betekent dat, dat er niets uit mijn handen komt, en ik lig te wachten tot ik word geopereerd.

Ik hoop deze maand nog veel berichtjes te mogen plaatsen 😊! 

vrijdag 6 september 2024

Létt Lopi ervaring

 

Lieve lezers,

Heeft iemand van jullie ervaring met het Létt Lopi garen van Istex?

De afgelopen week breide ik elke dag één of twee toertjes aan mijn vest.

En elke keer kreeg ik enorme kriebel in mijn gezicht.

Ik twijfelde aanvankelijk of het nu door het garen kwam, maar ja, ik weet nu wel zeker dat dat de oorzaak is.

Ik vraag me nu af, of dit probleem opgelost kan worden door het garen te wassen.

Zo ja, dan ga ik de bollen op strengen draaien, wassen, drogen, en dan kan ik verder breien. Zo nee, dan heeft het geen zin om verder te breien, want dan zal ik het vest nooit kunnen dragen!

Dus graag hoor ik van lezers of zij dezelfde ervaring hebben met dit garen en/of weten dat dit probleem kan worden opgelost door wassen.

Ik heb ooit eens ergens gelezen, dat het zou helpen om garen in de vriezer te leggen. Heeft iemand daar ervaring mee? Zou dat zinvol zijn?

Alle raad, advies, ervaring, voor én tegen, zijn welkom!!!

------------------------------------------------------------------------------------

UPDATE: enorm bedankt voor jullie reacties! Na alle advies dat ik kreeg, hier, via mail en op Ravelry, denk ik te weten waar de oorzaak ligt:

Er zitten kleine vezeltjes in dit garen, die gaan ronddwarrelen in de lucht, als je ermee gaat breien. Vanzelfsprekend komen die ook echt terecht in mijn gezicht. 
En die veroorzaken de jeuk.

Ik herken de allergische reactie, alleen in mijn gezicht, van 2 andere producten:
* het engelenhaar dat vroeger thuis in onze kerstboom werd gehangen (ik moest bij het erin hangen altijd even de kamer uit, als het eenmaal hing en ik er niet aan kwam was er niets aan de hand)
* glasvezel-isolatie (engelenhaar was volgens mij ook gemaakt van glasvezel)

Wat ik nu ga doen, is de naalden uit het project halen (komt het barber koord dat ik laatst kocht goed van pas!), en samen met 1 bol van alle 3 de kleuren waar ik mee werk, een sopje geven. Dat zou volgens de info die ik ontving, voldoende moeten zijn om die vezeltjes grotendeels uit het garen te halen. Na het drogen zou ik dan probleemloos verder moeten kunnen breien.

Nou, dat is het proberen waard!! Als het niet (voldoende) helpt, wil ik het ook nog wel een nachtje in de vriezer leggen, zien wat er dan gebeurt.

Uiteraard houd ik jullie op de hoogte van het resultaat, ik hoop enorm dat het helpt, want dit zou echt een fijn buitenvest kunnen worden.

Oh ja, ik kreeg ook nog de tip om het af te breien voor Sanne.
Wij hebben veel overeenkomsten, maar in 1 ding verschillen wij als dag en nacht:
ik ben een ontzettende koukleum, draag vrijwel het jaar rond lange mouwen (pas boven 25 graden trek ik korte mouwen aan, want anders krijg ik echt heel koude armen!). Maar Sanne is juist helemaal geen koukleum, houdt niet van de warmte, en draagt voornamelijk blouses en shirtjes met lange mouwen, zeer zelden een dun vestje of truitje er overheen. Dus zo'n dik warm buitenvest zoals ik aan het breien ben, zal zij nooit dragen. 
Desondanks bedankt voor die tip!

maandag 2 september 2024

Lingonberry - bosbessenvest

Echt, ik had écht nog niet genoeg projecten op mijn naalden staan 🤭🤭🤭.

Begin augustus zag ik op Instagram dat Christina Gjertsen (Sisu Knitwear) een KAL  zou organiseren in september.
Zij heeft een aantal truien ontworpen, allemaal gebaseerd op bessen. 
Zo is er de Raspberry, Cloudberry, Blueberry en Lingonberry. 

Ze hebben allemaal hetzelfde kleurwerk in bessenpatroon, maar zijn verschillend in model. Je kunt kiezen tussen recht of A-lijn, en tussen top-down en bottom-up. En er zijn ook diverse halsboorden, en je kunt kiezen tussen wel of niet short-rows. Met de code SISUKAL24 kon je 1 patroon gratis downloaden (ik geloof dat de code nog de hele maand september werkt, dus als je interesse hebt...)

Hier zie je de Lingonberry (rode bosbes). Dat is het patroon dat ik heb uitgekozen. 

Ik koos deze, omdat het top-down wordt gebreid (dus van boven naar beneden) en een colkraag heeft.

Je bent natuurlijk vrij om je garen zelf te kiezen, maar hierbij werd toch wel Létt Lopi geadviseerd. Dat is Ijslandse wol, met een mooi woord "rustiek" maar ik vind het gewoon ruw 😉.
Dat garen verkochten we indertijd zelf ook, maar ik heb er nooit mee gebreid! Dit leek me een mooie gelegenheid om dat dan toch maar eens te gaan doen.

Ik bestelde de garens:

Mooie kleurtjes, met mooie namen: Light Beige Heather voor de hoofdkleur (het lijkt hier grijzer dan het in werkelijkheid is, de naam omschrijft het goed). En voor de bessen koos ik Rust Heather en Brick Heather.

Het blijft lastig, om zoiets te bestellen vanaf een beeldscherm. Maar ja, winkelen kan voorlopig niet, en ik weet ook geen winkel in het noorden van het land die het verkoopt (heb er ook niet naar gezocht, kan er toch niet naar toe).

Maar, door de kleuren op diverse websites te bekijken, had ik toch wel een aardig beeld van de kleuren gekregen. Ik weet dat je een stalenkaart kunt bestellen, daar zitten strengetjes aan van alle kleuren, maar ik besloot het er gewoon maar op te wagen. Als het garen zou bevallen, zou ik dat altijd nog voor andere projecten kunnen doen. Nu wilde ik gewoon graag het garen op tijd in huis hebben (ik hoopte toen nog dat ik bij aanvang van september wel zou zijn geopereerd).

Ik ben heel braaf geweest, en heb echt tot gisteren gewacht, zelfs met het maken van garencakes en met swatchen!! Schouderklopje voor mezelf, want dat lukte niet iedereen 😂. Maar ik doe aan zo'n KAL omdat ik het leuk vind dat we met heel veel mensen hetzelfde breien, en elkaar kunnen helpen als er iets niet duidelijk is. En om te zien welke kleuren iedereen kiest, en hoe dat dan uitpakt. 

Gisteren maakte ik cakes van de garens, maakte een swatch (ik bleek exact dezelfde stekenverhouding te hebben als in het patroon, altijd fijn!). En toen ging ik van start. 
Breien doe ik nu aan de eettafel. Daar hebben we fijne stoelen staan, waar ik wat langere tijd achtereen op kan zitten. Het breiwerk ligt op tafel, en mijn handen houd ik er maar net boven. Op die manier hangt het breiwerk eigenlijk niet aan de naalden, en zo kan ik mijn rug ontzien.

En dit is wat ik aan het einde van de dag had. Ik heb de col korter gemaakt (hij is nu 5 cm hoog, ik vond 9 cm echt teveel voor mijn niet zo lange nek). Verder alles volgens patroon gebreid. Nou ja.... zie je die twee steekmarkeerders onderaan? En de steekjes daartussen? Yep, ik ga er een vest van maken!

Létt Lopi is mooi garen om te zien, maar zoals gezegd, het is ruw. Ik bedacht dat ik dan liever een trui zou breien die ik als een soort jas kan aantrekken over mijn gewone kleding heen. Heerlijk, als ik weer kan wandelen in het bos! En van het één kwam het ander, want een vest/jas zou dan wellicht nog een beter idee zijn! En met dit garen moet steek-en geen probleem zijn, de garens klitten zo aan elkaar vast, dat de steken echt niet losschieten als je de voorbies doormidden knipt.

Vooruit, nog even een close-up, hierop kun je iets beter zien dat de hoofdkleur een beige ondertoon heeft en niet een grijze.
Wat vind ik er tot nu toe van?
Het patroon is uitstekend, duidelijk beschreven, kun je niet fout mee gaan.
Het garen kan me nog niet bekoren. Ja, het ziet er mooi uit, de mooi gemeleerde kleuren zijn gewoon niet te vangen op foto's. Maar... ik vind het zwaar breien. Het voelt alsof ik te dunne naalden gebruik (terwijl dit wordt gebreid met 4,5mm). Hierdoor krijg ik uiteindelijk een heerlijk, winddicht vest, maar het is niet een soepel vallend stofje. Het schijnt dat wassen en blocken nog veel zal veranderen aan hoe het aanvoelt, en Létt Lopi schijnt niet te groeien door het blocken, dat vind ik wel een groot voordeel.

Ik wil het vest zeker afbreien, want ik denk wel dat het heerlijk zal zijn om te dragen. Maar ik ga het stapje voor stapje doen, de KAL loopt tenslotte over de hele maand september. Het lijkt misschien dat ik veel gebreid heb op 1 dag, maar het is dus behoorlijk dik garen, en het wordt gebreid op dikke naalden, dan hoef je niet veel toeren te breien om toch al aardig wat lengte te hebben gebreid.

En ondertussen heb ik dan de tijd om te bedenken hoe ik de sluiting van het vest wil. Ga ik er een rits in zetten? Of worden het knopen? De colkraag lijkt me heel behaaglijk op een koude winterdag. Maar zal dat nou mooier zijn met knopen of met een rits? Wat vinden jullie?