Volgers

vrijdag 4 juni 2021

de K van Kruissteek (Crea2021)

 Deze week kies ik voor de K van Kruissteek.

Jullie zien vooral breiwerk van mij, en wat haakwerk, maar ik houd van nog veel meer soorten handwerk, zoals borduren. In de jaren dat ik door mijn enkel-blessure vrijwel aan de bank gekluisterd was, heb ik heel wat geborduurd, klein werkjes die ik verwerkte in wenskaarten, maar ook kleine en grote schilderijen. Het laatste grote borduurwerk dat ik maakte was een schilderij voor de geboorte van Sanne (die inmiddels 26 jaar oud is!).

Door diverse omstandigheden had ik jarenlang niet geborduurd, maar ik ben het weer een beetje gaan oppakken. Zo maakte ik in 2018 een hoes voor het borduurmandje dat ik in de kringloop had gekocht

en ik maakte ook een borduurwerkje wat ik in dat mandje had gevonden

Ook borduurde ik al eens een werkje dat ik aan de binnenkant van een opbergdoos deed (met een glasplaat in het midden, waardoor je het borduurwerk ziet)
(Oeps, blijkbaar heb ik daar nooit een foto van gemaakt toen het op z'n plek zat, deze foto maakte ik toen het borduren af was, en het werkje nog moest worden gewassen en gestreken).
Ook dit grote borduurwerk Aap-Noot-Mies zat in het borduurmandje van de kringloop, compleet met patroon en het hele garenpakket
Dit schellekoord ben ik ooit aan begonnen, ik zocht er allerlei patroontjes voor bij elkaar, die bij mij passen. Maar het is nog niet af. 
Reden dat ik het borduren toch vaak laat liggen, is dat ik geen idee heb, of ik het ooit zal ophangen.

We wonen nu in een huurhuis, met kneiterharde betonmuren waar je liefst niet teveel aan ophangt.
Dus borduren is borduren-om-in-een-kast-te-bewaren-voor-ooit, en daardoor heb ik er niet zoveel zin in. Bovendien is het maar de vraag of datgene wat ik nu borduur, wel zal passen in een toekomstig huis. Natuurlijk zal er wel een plekje voor te vinden zijn, maar ergens is dit toch wat me nu weerhoudt van borduren. Geeft niets, komt wel weer, ooit! 
Al mijn borduurwerk maak ik met de KRUISSTEEK, ik vind andere steken erg mooi om te zien, maar voor mijn eigen borduurwerk val ik altijd terug op die ene steek.
 

19 opmerkingen:

 1. O wat mooi, ik krijg gewoon een soort van heimwee.
  Ik borduurde ook veel, voornamelijk kruissteek.
  Maar jammer genoeg kan ik het niet meer zien, of ik moet overdag bij het raam gaan zitten....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is zeker jammer! Kun je niet zo'n handwerkloop proberen?

   Verwijderen
 2. Kun je van je schellekoord geen pronkrol maken?
  Die hang je niet op, maar leg je opgerold op een klos neer in een pronkkast (vitrine)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goed idee, en zo'n kast zal er ook ooit wel eens gaan komen, maar nu hebben we er geen. Schellekoord ligt ook al een heel lange tijd stil, geeft niks, komt wel weer, ooit.

   Verwijderen
 3. Heel lang geleden begon ik aan Aap-Noot-Mies, een hele zomer
  heb ik er aan geborduurd. Toen verdween het in de kast en hoewel
  ik het nog steeds een mooie lap vind denk ik niet dat het ooit
  afkomt.Het kost zoveel tijd en ik doe ook zoveel andere dingen
  met plezier.Misschien ooit, als ik 80 ben of zo ��!
  Heb een fijn weekend,
  Betsy

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, wie weet blijft 'ie bij mij ook wel zo lang liggen hoor.

   Verwijderen
 4. Mooie borduurwerken! Ik borduur nauwelijks, ik zou ook niet weten waar ik met de werkstukken naar toe moet. Ik borduur wel letters op vlaggetjes, inderdaad ook met de kruissteek :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is precies waarom er bij mij de rem op staat, ik heb best aardig wat geborduurde schilderijen, klein en groot, en omdat ik natuurlijk helemaal niet weet waar we ooit gaan wonen, weet ik ook niet of ik nieuw borduurwerk überhaupt zal kunnen ophangen of neer zetten.

   Verwijderen
 5. Ja, borduurwerken verdienen het om aan de muur te hangen zodat iedereen er van mee kan genieten. Ik kan me voorstellen dat het niet motiveert als je van te voren al weet dat je borduurwerk in de kast belandt. Jammer!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Geeft niets hoor, ik vermaak me prima met andere dingen zoals breien en haken, borduren komt ooit wel weer eens, in de toekomst.

   Verwijderen
 6. Wat een leuke borduurwerkjes. Echt super leuk. Zijn er geen andere ophangmogelijkheden zonder boren etc??? Leuk he, om meerdere hobby's te hebben.
  Fijne dag.

  Lieve groetjes,
  Emily

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderdaad leuk om meerdere hobby's te hebben, tuinieren is er ook zeker eentje van, maar in ons huidige tuintje ben ik snel uitgewerkt. Prima tuin hoor, lekker vrij en beschut, dus we kunnen al snel buiten zitten, maar alleen een tegelpad, een stukje gras en daar omheen een smalle border, met planten die nauwelijks onderhoud nodig hebben. Dus de tuin is vooral om in te zitten met een handwerkje, haha. Fijn weekend!

   Verwijderen
  2. Als je je verveeld mag je hier wel komen tuinieren hoor.

   Verwijderen
 7. Erg veel moois komt hier ook weer voorbij.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. En toch zijn het hele mooie borduurwerken, Anja! De "Home..." vind ik schitterend~!
  Ik heb langs sommige borduurwerken een kantje genaaid en toen opgehangen vlak onder een plank met snuisterijen; het borduurwerk zit dan klem. Misschien een optie voor je...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat een goed idee van je, ik ga eens kijken of ik dat in mijn huis ook kan doen.

   Verwijderen