zaterdag 9 juli 2022

zomersnoei

 

In onze tuin staat een sering. Inmiddels is deze uitgebloeid.
Zoals ik eerder schreef, is er veel achterstallig onderhoud in onze tuin, en dat geldt ook voor deze sering. Onderin bijna helemaal kaal, bovenin de bloemen. Zoals dat wel wordt genoemd: mooi voor de buren (omdat zij boven de heg of schutting uit de bloemen zien, en niet de kale plant eronder 😃).
Ik besloot om de gok te nemen en een zomer-snoei te doen.
Dat moet dan vóór half juli gebeuren, want vanaf dat moment tot half september, is de sering druk bezig om de bloei van een volgend jaar alweer voor te bereiden.
Nu afwachten of de sering deze snoeibeurt waardeert...

Ook de Campanula was uitgebloeid. Die staat op veel plaatsen in onze tuin, ook op meerdere plaatsen rondom het terras. Hier zie je het bloeien, een maandje terug:

Dit is een hoekje van ongeveer 50x100 cm, gewoon een paar tegels verwijderen uit je terras, en het dan aanplanten. Iets wat eigenlijk in elke tuin wel kan. En wat is het doordacht aangeplant! Er staat dus Campanula en Clematis, dat tegelijkertijd bloeit, Passiflora dat daarna in bloei komt, wilde aardbei, een rode klimroos en een stokroos. Ik haalde de uitgebloeide bloemen van de Campanula weg, dan komt de plant over een maandje opnieuw in bloei. Misschien iets minder uitbundig, maar beter dan niets!

En zo ziet het er nu uit. Op de achtergrond tegen de muur zie je de roos bloeien, met de Passiflora tegen de muur. 

Ik tuinier graag dicht bij Moeder Natuur. Dat betekent dat ik geen kunstmest gebruik en geen bestrijdingsmiddelen. Het onkruid op mijn oprit steek ik gewoon tussen de bestrating uit, geen schoonmaakazijn, geen groene aanslagreiniger of dat soort troep! En zoals de vaste lezers wel weten, het eerste wat wij deden in onze tuin was het aanleggen van 3 compostbakken! En alle slakken die ik in mijn tuin tegenkom, komen daar terecht.
Tja, een tuin is aangelegd, dus is het natuur? Ja, want planten en dieren zijn natuur! Toen ik de Campanula-bloemetjes verwijderde uit het hoekje dat hierboven op de foto staat, zag het zwart-bruin van de huisjes-slakken. Ongelooflijk, wat zaten er veel. Ik heb ze opgepakt, en uitgezet op de compostbakken. Hoeveel het er waren? Geen idee, ik ben gestopt met tellen bij 150! En het waren vooral ook erg grote slakken:

Zien jullie ze, hier in de kruiwagen? Ik denk het niet! Daarom een paar op een felgekleurd "blik" gezet (waar ze weer snel vanaf probeerden te komen):

Voor mij is ook hergebruik van materialen belangrijk in de tuin. We gebruikten bedspiralen die in de tuin stonden als tuinhekken, om als achterwanden voor de compostbakken te dienen. Niet meer in zicht (want lelijk), maar wel zinvol (want lucht en kleine insecten kunnen zo de bakken in). En heel veel bakstenen, die we uit de tuin hebben opgegraven, hebben we gebruikt om bakken te stapelen voor een kruidentuin. 
Onze tuin is een ontdekkingstuin. En bij het verwijderen van uitgebloeide Campanula op een ander stuk van het terras, ontdekte ik een deksel van een waterputje (ik weet dat daaronder hemelwaterafvoer loopt, maar dat er vanaf het terras ook een afvoer naar toe liep wist ik niet). 

Daar haalde ik de Campanula dus maar in het geheel weg, want ik wil voorkomen dat het terras bij najaars-regens blank komt te staan.

Achter die Campanula stond een oud rietmatje. 

Er staat daar een hekje, met daarnaast een trap. De tuin ligt een stuk lager dan het terras. Dit rietmatje stond tegen het hekje aan, waarschijnlijk ooit er neer gezet om de wind te breken, voor de nieuwe beplanting. Nu dient het nergens meer toe, het hekje is volledig overgroeid met klimop. Ik besloot daarom het rietmatje weg te halen. Het riet was al deels verteerd, ik brak het in korte stukjes, dat gaat weer op de compostbak (weer een beetje bruin afval, nodig om het composteren goed te laten verlopen). Het ijzerdraad waarmee het aan elkaar gevlochten zat haalde ik er tussenuit, dat hoort niet thuis in compost.

Dit bleef er van over. En zo is er weer van alles gedaan, tijdens een ochtendje tuinieren. Wat heb ik er veel plezier in, wat ben ik blij met deze tuin! En dan te bedenken dat we bij de koop geen idee hadden van de tuin. Er lag toen een enorm pak sneeuw, we zagen dus alleen de contouren en een paar bomen. We konden niet eens zien of er gras lag, of en welke bestrating er was enzovoorts. 
Ik duik nog weer even lekker de tuin in. En later vanmiddag ook naar de Tour kijken, want ook daar kan ik van genieten!





 









5 opmerkingen:

  1. En, lezen de vorige eigenaars ook op dit blog? Zou leuk zijn... zien ze hoe jullie de tuin aanpakken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ha, dat zou inderdaad leuk zijn, maar ze hadden niet eens een email adres, en wisten niet hoe internet werkt, dus niet aannemelijk dat ze meelezen.

      Verwijderen
  2. Mooi die kleuren van de bloemen.
    Wij gebruiken ook geen bestrijdingsmiddelen, kunstmest en andere troep. Er zal heus wel van alles in onze tuin terechtkomen, want onze buren zijn allemaal traditionele boeren. Maar wij proberen desondanks toch ons steentje bij te dragen aan een betere omgeving en biodiversiteit.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het schijnt onderzocht te zijn, als alle boeren overstappen op biologisch hun bedrijf voeren, en er wordt geen BTW geheven over hun producten, dan kunnen ze meer verdienen dan ze nu doen, komen we boeren tekort, en is het stikstofprobleem opgelost. Ik houd me ver van politiek maar dit spreekt me wel aan. Natuurlijk zal dat investeringen vragen van de boeren, maar dat, of je bedrijf moeten sluiten, soms na generaties, ik zou het wel weten. Net als jullie, proberen wij ons steentje bij te dragen, we willen ook een insectenhotel, net als jullie al hebben.

      Verwijderen
    2. Overstappen van traditioneel op biologisch is helaas niet zo simpel.

      Verwijderen