zaterdag 30 juli 2022

Ik handwerk ook nog gewoon hoor

 De laatste tijd schrijf ik hier voornamelijk over onze tuin.
Tuinieren is nu eenmaal een grote hobby van me, logisch dat ik daar dan ook regelmatig over schrijf.
Maar handwerken doe ik ook nog steeds hoor. 
Zo heb ik de huisjesdeken voorzien van een rand. De deken ligt nu op het logeerbed, ik zal binnenkort eens een foto maken, zodat jullie hem kunnen zien.

Elizabeth schreef afgelopen zaterdag op haar blog over troostdekentje. Zij heeft voor dit goede doel al dekentjes gehaakt, en liet nu leuke knuffels zien. Wat een mooi initiatief vind ik dat! Ik heb nog best wat garen over van de huisjesdeken, ik had nog bollen Z.eeman S.upersoft liggen, dus 1+1=2, ik heb me aangemeld. Hierboven zie je de bollen die ik bij elkaar zocht. Dat gaat duidelijk een jongensdeken worden (dacht ik toen).

Ze vragen om vrolijke dekentjes, dus niet allerlei restjes aan elkaar knopen en dan een lap haken, om zo maar eens te zeggen. Donderdagavond nam ik de gele bol die je in het midden op de bovenste foto ziet, en haakte daarmee de 1e rondjes, tot de bol op was.
Ik kreeg de smaak te pakken, wat was dit leuk! Ik haakte een restje blauw en een restje groen garen helemaal op, en gebruikte een dubbele draad van het paarse garen. Wat een heerlijk, gedachteloos handwerkje was dit! 

Voor de volgende toer besloot ik 2 bollen te gebruiken met verloop in de kleuren. Dat maakte het een gezellig bont geheel:

En zo had ik in 2 avondjes deze stapeltjes gehaakt. Vanmorgen heb ik ze even uitgespreid gelegd, om een beetje beeld te krijgen van de verschillende rondjes:

Ik ben heel blij dat ik de meerkleurige garens heb gebruikt. Vooraf twijfelde ik of het niet te bont zou worden, maar ik vind ze juist rustiger ogen dan de onderste, die een effen 3e toer kregen. 

Maar hoe nu verder? Het patroon dat ik haak is hier te vinden, het is het gratis Sunburst granny square patroon. 
Zal ik nu de vierde toer haken met het effen blauwe garen, en dan de squares met elkaar verbinden met het grijze garen? Of gebruik ik de kleuren andersom? 
Vinden jullie het eigenlijk wel een jongensdeken? Er zitten veel pasteltinten in, misschien leuker voor een meisje? Okay, we "moeten" tegenwoordig genderneutraal zijn, maar de Facebookgroepen van Troostdekentje vragen toch echt specifiek om meisjes- en jongensdekens.

Ik heb nu 40 cirkels. Dus ik moet nog wel een flinke stapel haken, voordat het een dekentje kan worden. 

Graag hoor ik jullie mening. Wat zouden jullie me aanraden om te doen?

Update: Dank voor het meedenken, we waren het allemaal met elkaar eens, dat bordeauxrood paste er niet goed bij. Ik heb het rood uitgehaald, en er creme voor in de plaats gehaakt. Zo past het beter bij de rest.








vrijdag 29 juli 2022

het zwarte goud

 Ik tuinier al 30 jaar, met erg veel plezier, maar composteren doe ik dit jaar voor het eerst. En wat is het leuk!
Het eerste wat we deden in onze tuin, was het maken van 3 compostbakken. En die doen het goed ๐Ÿ˜„

Onder in 2 van de bakken leek het materiaal al behoorlijk veel op grond, en vanmorgen besloot ik daarom de bakken om te gaan zetten. Dat betekent dat je de inhoud van een bak, overschept in een andere bak. Daarmee komt er weer lucht bij, wat het composteringsproces verbetert. Ik werd blij verrast! Onderin beide bakken was het materiaal inderdaad al zo'n eind gecomposteerd, dat het al bijna pure grond is geworden.

Kijk toch eens, begrijpen jullie waarom dit door tuinliefhebbers "het zwarte goud" wordt genoemd?

Ik besloot om alles maar op de schop te nemen. De bovenste delen van beide bakken schepte ik over in de 3e bak. Ik gooide er regelmatig een emmer water en gesnipperd karton tussendoor, want een te droge bak composteert niet.

Zo, die mag lekker verder gaan met composteren. Het restant in de 1e bak schepte ik om, en vervolgens gooide in het restant van bak 2 erbij. We hebben nu een volle bak met (bijna)compost:

Dat zal dit najaar helemaal goed zijn, en dan kunnen we het mooi in de tuin gaan gebruiken. De bak ernaast is nu helemaal leeg:

Daar gaat het nieuwe tuinafval in. En zo zijn we weer terug zoals de bedoeling was: 1 bak met (bijna)compost, 1 bak waarin het composteren al een eind op weg is, en 1 bak voor al het nieuwe afval. 

Ik sluit af met een kort filmpje, waarin je kunt zien wat een leven er krioelt in zo'n composthoop (dus als je niet van kleine beestje houdt, stop dan hier!๐Ÿ˜‚)


Heel fijn weekend allemaal!


zaterdag 23 juli 2022

Deadheading en monnikskap

 Deadheading, is daar eigenlijk een Nederlands woord voor? Ik denk alleen een beschrijving: het verwijderen van uitgebloeide bloemen.
Dat is wat ik vanmorgen in onze voortuin heb gedaan.


Er staan veel rozen in onze voortuin. Het is niet een plant die ik zelf zou aanschaffen, maar ik moet toegeven, ze stonden prachtig te bloeien!
Inmiddels zijn ze bijna allemaal uitgebloeid, en ik heb vanmorgen al die bloemen verwijderd. Wellicht krijgen we nog een 2e bloei daardoor, in ieder geval hoeven de planten nu geen energie te steken in de ontwikkeling van de rozenbottels. 

Een plant die ik zeker niet zou aanschaffen is Monnikskap. Op meerdere plaatsen in onze tuin staat Monnikskap, onder andere achter deze rozen, vlak voor de gevel. Het is een heel giftige plant, en eigenlijk verbaast het mij dat deze vrij te koop is in tuincentra. Wij willen er vanaf, ik wil niet het risico lopen tijdens het tuinieren per ongeluk een Monnikskap te raken, want alle delen van deze plant zijn dodelijk. Vanavond ga ik de Monnikskap uit de voortuin verwijderen, lange broek aan, trui met lange mouwen en dikke handschoenen. Eerst de stelen afknippen en direct in de groene kliko, daarna de wortels uitgraven. In de achtertuin staan ze op een plek waar wij een verhoging willen maken, daar hoef ik ze niet te verwijderen, daar gaan we t.z.t. grond overheen gooien.

Hebben jullie Monnikskap in je tuin? Het lijkt erg op Delphinium, een heel onschuldige plant, dus wie weet gaan we die wel in de voortuin zetten. De bloeiende rozen en Monnikskap combineren namelijk wel erg mooi met elkaar.

Ik duik weer lekker de (achter)tuin, er is altijd genoeg te doen! 
Fijn weekend allemaal!

dinsdag 19 juli 2022

GENIETEN!

 Ik weet het, het is heet, en "dus" hoor je daarover te klagen. Maar ik niet! Want oh mensen, wat is dit voor mij genieten, nee, GENIETEN!

Veel minder pijn dan gewoonlijk, spieren die soepeler zijn, energie waardoor ik wat minder moe ben, dat is wat er met mij gebeurt als we dit soort temperaturen halen in ons landje.

Vanmorgen liep ik al bijtijds buiten, te sjouwen met stenen en opsluitbanden. Even een ideetje uitproberen voor een pad dat ik in de tuin wil aanleggen. We hebben veel materiaal, en het is leuk om daarmee te experimenteren.

De laatste tijd zien jullie vooral berichtjes over en foto's van onze tuin voorbijkomen, maar zo af en toe handwerk ik ook nog steeds hoor. Een paar jaar geleden maakte ik een deken, daarbij gebruikte ik het patroon van copenhagen-building-blocks-2. Die deken was in elkaar gezet, maar ik had er nooit een rand om gemaakt. Gisteren zag ik hem liggen in de kast, en ik besloot dat ik dat werkje eerst maar eens ga afmaken/afhaken. Dus ja, ik zat gisterenavond heerlijk te genieten van het ondergaande zonnetje, met een deken op mijn schoot ๐Ÿ˜€.

Straks naar mijn werk, het zal waarschijnlijk niet druk zijn (hooguit mensen die zwembaden, airco's en ventilatoren komen kopen), en het zal er vast heel erg warm zijn, maar dat betekent voor mij, dat ik lekker aan de slag kan gaan met het ombouwen van shows in de winkel.

Voor iedereen die niet van dit weer houdt: sterkte, het duurt maar een enkele dag (de rest van het jaar is het voor jou goed uit te houden, en voor mij ellende)



zondag 10 juli 2022

ontdekkingstuin

 

Vaste lezers weten het wel: wij hebben een ware ontdekkingstuin!

Hierboven zien jullie de achterkant van onze tuin. Er staan wat struiken die de wind breken en zo'n foeilelijk geplastificeerd hekje vormde waarschijnlijk ooit de erfafscheiding. De paaltjes waar het tegenaan is gemaakt zijn vrijwel allemaal rot en afgebroken net boven de grond. Er is een soort van uitgang, maar daar loopt het gaas wel door. Wij denken erover om er een hekje te plaatsen, zodat het lijkt of de tuin daar nog verder doorloopt.


Aan de binnenkant van dat gaas, is een takkenril gemaakt. 
Niet heel mooi gestapeld, dus dat gaan we een keer weghalen en dan goed stapelen. Zo'n takkenril breekt de wind, en is een geweldige schuilplaats voor allerlei dieren.
Maar zien jullie iets staan, tussen dat gaas en die takkenril?

Misschien op deze foto, van dichterbij?

Er bleek een oud hek tussen te staan. Een stuk in de grond weggezakt (want ongetwijfeld stond het er al jaren en jaren), maar het leek ons wel de moeite waard om dat hek er tussenuit te halen. Wie weet komt het elders in de tuin van pas.

Vanochtend eerst maar eens mee aan de slag gegaan. Natuurlijk had ik kunnen wachten tot we de takkenril opnieuw gaan stapelen, maar dat doen we pas in het najaar. Aan de voorkant hebben we namelijk brandnetels staan, en dat is de enige plek in onze tuin waar ze staan. Die brandnetels laten we heel bewust staan omdat een aantal vlinders die hard nodig hebben voor hun voortbestaan. 

Maar dat hek, daar was ik toch wel heel nieuwsgierig naar. Het was een stuk de grond in gezakt, en er waren dikke wortels overheen gegroeid, van de bramen die daar woekerden. Het was even een klusje, maar uiteindelijk lukte het om het hek er tussenuit te halen.

Wij hebben Geitenbaard in onze tuin, de meeste in borders omringd door andere struiken, maar รฉรฉn exemplaar staat helemaal vrij. Tijdens een harde regenbui laatst, is die helemaal uit elkaar gevallen. Zonde, want wat stond 'ie er mooi bij. Nu ziet 'ie er maar triest uit:

We willen het gras ervoor weghalen en daar een terras maken. Op die plek hebben we tot het laatst op de avond nog zon. En als we nu dat hek vรณรณr de Geitenbaard zetten, dan wordt die mooi ondersteunt, en vormt dan een mooie achtergrond voor ons zitje. Benieuwd naar het hekwerk? Kijk, ik ben er blij mee, dat wordt vast heel leuk:

Nu eerst even koffie drinken, en dan weer lekker de tuin in.

Ik wens jullie allemaal een hele mooie dag!

Update: ik heb even het hek voor de struik gezet, om een beeld te krijgen hoe het dan zou gaan worden. Yep, tevreden mee! 




zaterdag 9 juli 2022

zomersnoei

 

In onze tuin staat een sering. Inmiddels is deze uitgebloeid.
Zoals ik eerder schreef, is er veel achterstallig onderhoud in onze tuin, en dat geldt ook voor deze sering. Onderin bijna helemaal kaal, bovenin de bloemen. Zoals dat wel wordt genoemd: mooi voor de buren (omdat zij boven de heg of schutting uit de bloemen zien, en niet de kale plant eronder ๐Ÿ˜ƒ).
Ik besloot om de gok te nemen en een zomer-snoei te doen.
Dat moet dan vรณรณr half juli gebeuren, want vanaf dat moment tot half september, is de sering druk bezig om de bloei van een volgend jaar alweer voor te bereiden.
Nu afwachten of de sering deze snoeibeurt waardeert...

Ook de Campanula was uitgebloeid. Die staat op veel plaatsen in onze tuin, ook op meerdere plaatsen rondom het terras. Hier zie je het bloeien, een maandje terug:

Dit is een hoekje van ongeveer 50x100 cm, gewoon een paar tegels verwijderen uit je terras, en het dan aanplanten. Iets wat eigenlijk in elke tuin wel kan. En wat is het doordacht aangeplant! Er staat dus Campanula en Clematis, dat tegelijkertijd bloeit, Passiflora dat daarna in bloei komt, wilde aardbei, een rode klimroos en een stokroos. Ik haalde de uitgebloeide bloemen van de Campanula weg, dan komt de plant over een maandje opnieuw in bloei. Misschien iets minder uitbundig, maar beter dan niets!

En zo ziet het er nu uit. Op de achtergrond tegen de muur zie je de roos bloeien, met de Passiflora tegen de muur. 

Ik tuinier graag dicht bij Moeder Natuur. Dat betekent dat ik geen kunstmest gebruik en geen bestrijdingsmiddelen. Het onkruid op mijn oprit steek ik gewoon tussen de bestrating uit, geen schoonmaakazijn, geen groene aanslagreiniger of dat soort troep! En zoals de vaste lezers wel weten, het eerste wat wij deden in onze tuin was het aanleggen van 3 compostbakken! En alle slakken die ik in mijn tuin tegenkom, komen daar terecht.
Tja, een tuin is aangelegd, dus is het natuur? Ja, want planten en dieren zijn natuur! Toen ik de Campanula-bloemetjes verwijderde uit het hoekje dat hierboven op de foto staat, zag het zwart-bruin van de huisjes-slakken. Ongelooflijk, wat zaten er veel. Ik heb ze opgepakt, en uitgezet op de compostbakken. Hoeveel het er waren? Geen idee, ik ben gestopt met tellen bij 150! En het waren vooral ook erg grote slakken:

Zien jullie ze, hier in de kruiwagen? Ik denk het niet! Daarom een paar op een felgekleurd "blik" gezet (waar ze weer snel vanaf probeerden te komen):

Voor mij is ook hergebruik van materialen belangrijk in de tuin. We gebruikten bedspiralen die in de tuin stonden als tuinhekken, om als achterwanden voor de compostbakken te dienen. Niet meer in zicht (want lelijk), maar wel zinvol (want lucht en kleine insecten kunnen zo de bakken in). En heel veel bakstenen, die we uit de tuin hebben opgegraven, hebben we gebruikt om bakken te stapelen voor een kruidentuin. 
Onze tuin is een ontdekkingstuin. En bij het verwijderen van uitgebloeide Campanula op een ander stuk van het terras, ontdekte ik een deksel van een waterputje (ik weet dat daaronder hemelwaterafvoer loopt, maar dat er vanaf het terras ook een afvoer naar toe liep wist ik niet). 

Daar haalde ik de Campanula dus maar in het geheel weg, want ik wil voorkomen dat het terras bij najaars-regens blank komt te staan.

Achter die Campanula stond een oud rietmatje. 

Er staat daar een hekje, met daarnaast een trap. De tuin ligt een stuk lager dan het terras. Dit rietmatje stond tegen het hekje aan, waarschijnlijk ooit er neer gezet om de wind te breken, voor de nieuwe beplanting. Nu dient het nergens meer toe, het hekje is volledig overgroeid met klimop. Ik besloot daarom het rietmatje weg te halen. Het riet was al deels verteerd, ik brak het in korte stukjes, dat gaat weer op de compostbak (weer een beetje bruin afval, nodig om het composteren goed te laten verlopen). Het ijzerdraad waarmee het aan elkaar gevlochten zat haalde ik er tussenuit, dat hoort niet thuis in compost.

Dit bleef er van over. En zo is er weer van alles gedaan, tijdens een ochtendje tuinieren. Wat heb ik er veel plezier in, wat ben ik blij met deze tuin! En dan te bedenken dat we bij de koop geen idee hadden van de tuin. Er lag toen een enorm pak sneeuw, we zagen dus alleen de contouren en een paar bomen. We konden niet eens zien of er gras lag, of en welke bestrating er was enzovoorts. 
Ik duik nog weer even lekker de tuin in. En later vanmiddag ook naar de Tour kijken, want ook daar kan ik van genieten!





 









zondag 3 juli 2022

snoeien in de zomer

 

Onze buren hebben een ligusterhaag staan, langs onze oprit. Hij staat niet op de erfgrens maar echt helemaal in hun tuin.

Toen wij ons huis kochten, zaten er een soort torentjes op die heg. Om en om een hoog, laag, hoog, laag en weer een hoog stukje heg. Niet onze smaak, maar ach, het is niet onze heg.

Een paar weken geleden snoeide ik even onze kant van die heg, omdat hij flink was uitgedijd. En gelijk maar even de bovenkant mee genomen, uiteraard die torentjes respecterend.

Wat zie ik toen ik gisteren uit mijn werk kwam? Dit:

Blijkbaar vonden de buren die torentjes ook niet (meer) mooi. Okay, dat kan, en dan kun je ze weghalen. Maar of dit nu de juiste manier is geweest? Want op de foto hierboven lijkt het niet zo erg, maar kijk:

Er zit bijzonder weinig blad onderin de struiken! 

Dit is de hoek van hun tuin, naast het begin van onze oprit. Of dat goed gaat komen? Ik hoop het, maar het had mij verstandiger geleken om zoiets in het najaar te doen, en niet midden in de zomer. We gaan zien of dit nog bijkomt ๐Ÿ˜”

Ik heb er zelf alweer een paar uurtjes op zitten in de tuin, even koffie, en dan weer lekker naar buiten. Fijne zondag!๐Ÿ˜’