Volgers

vrijdag 23 november 2018

ree

Eén van de vele dingen die ik zo leuk vind aan Drenthe is de natuur. Bepaalde periodes in het jaar zie ik, als ik 's ochtends naar mijn werk rijd, her en der één of meer reetjes, grazend in het gras, dicht bij de bosrand.

Maar oef, wat een schrik, als je 's avonds laat uit je werk naar huis rijdt, op een onverlichte weg, zonder verder enig ander verkeer, en zo'n ree besluit vanuit het donker opeens de weg over te schieten, vlak voor jouw auto!
En wat een geluk, dat ik daar dan ook als enige reed, zodat ik flink in de remmen kon, en op de andere weghelft kon gaan rijden. Ik zat te wachten op de klap, want ik verwachtte dat mijn ingrijpen niet genoeg kon zijn om het dier te missen. Ik verwachtte dat mijn rechter bumper het dier nog net zou raken, maar niets, ik hoorde niets, ik voelde niets. Ben toch gestopt, auto gekeerd zodat de koplampen schenen op het veldje waar het reetje naar toe rende, maar niets te zien.

Tja, de mens slokt steeds meer ruimte op, en voor de dieren blijft er steeds minder leefgebied over. Bovendien zijn de reeën ook wel aan mensen gewend, regelmatig zien we ze tijdens een wandeling op een afstandje staan. Ze kijken wat, kijken nog eens, maar als wij dan maar stil blijven staan, vinden ze het wel best, en gaan door met grazen.

12 opmerkingen:

  1. Gelukkig heb je het beestje niet geraakt en was je alleen op de weg. Maar het is behoorlijk schrikken.

    Hier lopen sinds een paar weken twee edelherten in de buurt rond en die horen hier niet. Waarschijnlijk zijn ze uit een fokkerij ontsnapt. Ze zullen afgeschoten worden, omdat ze een gevaar vormen voor het verkeer en omdat we hier geen wild gewend zijn, zijn we er ook niet op bedacht dat zo'n beest ineens de weg oversteekt. Wel zonde. En veel mensen zijn er op tegen, maar ik snap het wel want iemand zou zich toch dood kunnen rijden op zo'n groot beest.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, er kunnen flinke ongelukken door gebeuren. Maar kunnen ze de dieren niet met een verdovingsspuitje schieten, en dan bijvoorbeeld naar een hertenkamp verhuizen? Hier vlak naast de camping is ook zo'n kamp, eigenlijk de plaatselijke kinderboerderij.

      Verwijderen
  2. Phew, wat een schrik! Gelukkig dat je toch nog op tijd kon remmen. Ik ben ook altijd helemaal onder de indruk van reetjes. Soms zie ik ze praktisch in onze achtertuin, hier op het Achterhoekse platteland! Dan kijk ik met open mond.

    nicole@huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Toen ik kind was gingen we met Pasen en/of Pinksteren naar Luxemburg en dan gingen we 's avonds hertjes kijken. Rijdend over de binnenweggetjes en verrekijker in de hand, en wat vond ik ze toen al geweldig om te zien. Nu vrijwel letterlijk in de achtertuin, geweldig!

      Verwijderen
  3. Oh lieve hemel wat zul je geschrokken zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja behoorlijk! Ik begrijp nog steeds niet hoe ik het het beestje heb kunnen ontwijken, het moet echt maar een haar gescheeld hebben.

      Verwijderen
  4. Wij wonen hier nu ook best mooi, maar Drenthe... of de Veluwe... ja, daar is het echt mooi! Ook de rust hè... toch anders dan hier in het westen.
    Ja, ik snap dat je je een rotje schrok! Het is nog goed afgelopen..

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb heel veel jaren met veel plezier gewoond in het gebied waar jij nu woont. En ook daar wel her en der een reetje te zien, die kwamen dan de Linge over zwemmen naar een griengebiedje. Maar ook al woonden we daar in een officieel stiltegebied, het is er nooit zo rustig als hier. Wat er ook gebeurt in mijn leven, ik zal nooit meer in het westen van het land gaan wonen. Ja, gelukkig liep het goed af met deze ree.

      Verwijderen
  5. Hier in de Randstad maak je dat zelden mee maar in onze woonomgeving in Frankrijk vaak. Zelfs een keer een heel groot everzwijn voor de auto.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oef, als je die zou aanrijden geeft dat een nog veel grotere klap!

      Verwijderen
  6. wat een schrik zeg! denk dat je de eerst volgende dagen wel alert bent als je in het donker naar huis rijdt !
    hier alleen herten en reeen achter een hek,maar toch ook wel vaak wilde fazanten smorgens vroeg hier in rotterdam op de weg gezien en zelfs een vos !

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Valt mee hoor, ik rijd altijd alert, maar hier kun je nooit op voorbereid zijn. Toen ik vanmorgen naar mijn werk reed, was het licht, en onwillekeurig toch op die plek even kijken of er echt niets te zien is wat op een aanrijding duidt. Het scheelde echt maar een haartje!

      Verwijderen