Volgers

woensdag 7 november 2018

enquetes invullen

Al sinds jaar en dag vul ik enquetes in van Kantar (beter bekend onder de oude naam TNS NIPO). ]
Je krijgt daarvoor een beloning, niet in geld, maar je kunt kiezen uit diverse mogelijkheden.
Heel eerlijk gezegd weet ik niet eens alle mogelijkheden, omdat ik altijd dezelfde keuze maak: airmiles (voor mijzelf).
Je kunt ook kiezen voor het doneren van airmiles aan een aantal goede doelen (in ieder geval Stichting Aap, maar volgens mij ook bijvoorbeeld de Kankerbestrijding).
Helemaal in het begin koos ik voor tegoedbonnen van Bol.com, maar iets gaan bestellen, omdat het zo zonde is dat de tegoedbonnen verlopen, voelde niet goed.

Een paar weken terug kwam ik toevallig bij 2 websites terecht, waar je ook enquetes kunt invullen. De ene was ik al heel vaak tegen gekomen op blogs, en heet Euroclix.
Dat werkt allemaal heel simpel en overzichtelijk, je kunt er clix sparen o.a. door enquetes in te vullen, maar ook door het bezoeken van websites via mails die je ontvangt, door via een bepaalde pagina te "googlen" en ook door online aankopen te doen.
Deze bevalt me goed, en daar blijf ik zeker mee doorgaan.

Een andere heet Opiniemeters. En die vind ik me toch vaag! Ik krijg elke dag wel een stuk of 10 mails waarin ik word uitgenodigd om deel te nemen aan een enquete. Als ik die dan aanklik komen er altijd eerst een paar vragen, om te bepalen of ik wel bij de doelgroep voor deze enquete hoor.
Goed, dat snap ik, Kantar stuurt mij eens per maand een vragenlijst om aan de hand daarvan te bepalen welke enquetes ze mij gaan sturen.
Wat ik nu niet snap bij Opiniemeters is, dat ze steeds dezelfde vragen stellen, namelijk:
ben je man/vrouw (en soms staat er ook de optie "anders" maar lang niet altijd)
wat is je leeftijd
wat is je hoogst genoten opleiding
Ja kijk, dat zijn nou niet echt dingen die dagelijks veranderen, dus ze kunnen natuurlijk gewoon voordat ze me uitnodigen voor een enquete, eerst even zelf kijken wat de antwoorden op deze 3 vragen zijn, en of ik dan behoor bij de doelgroep van de enquete.
Maar blijkbaar koppelen ze die informatie niet met elkaar (en nee, ik geloof niet dat ik anoniem iets invul, want ze sturen me een mail met de link naar de enquete, dan weten ze dus in mijn geval al vooraf dat ze die sturen naar een 53-jarige vrouw. En ze weten mijn geboortedatum, dus de computer kan echt wel voor ze uitrekenen dat ik op een dag volgend jaar september 54 word).

Ik denk erover om hier maar weer snel mee te stoppen. Maar...de enquete die ik tot nu toe heb ingevuld zijn wel erg leuk om te doen.
Ik heb eens even mijn overzicht erbij gepakt, ik heb nu voor 11 enquetes punten ontvangen, maar al zo'n 35 enquetes geheel of gedeeltelijk ingevuld, en daar uiteindelijk geen punten mee behaald.
Want die 3 screeningsvragen blijken helemaal niet voldoende.
Soms krijg ik een vraag of 5 en daarna verschijnt dan de melding dat ik niet tot de doelgroep behoor.
Jammer van de tijd, maar ach, vooruit.
Ik heb ook al eens meegedaan aan een flink lang onderzoek (er staat altijd keurig bij vermeld hoeveel tijd je na verwachting kwijt zult zijn aan het invullen).
Dit was er eentje die 25-30 minuten zou duren. Er vielen dan ook echt heel erg veel punten mee te verdienen. Behoorlijk balen als je dan na 28 minuten vragen beantwoorden de melding in beeld krijgt dat je niet tot de doelgroep behoort. Duh? Wat? Ja, lekker dan!
Zo hebben zij enorm veel informatie verzamelt, en ik krijg er niets voor terug.
Hm, dat voelt niet goed.
Er zijn ook een aantal enquetes die ik volledig heb ingevuld, en die mij dus het beloofde aantal punten zouden moeten opleveren, maar waar in het overzicht bij staat "buiten quota". Dat blijkt zoveel te betekenen als er zijn al genoeg anderen geweest die de enquete hebben ingevuld.
Ja zeg, dat weten ze toch al als ik begin met het invullen?
Nou, eigenlijk heb ik dus al een besluit genomen: ik stop ermee.
Maar toch wil ik aan jullie lezers vragen: doe jij mee bij opiniemeters? En wat zijn jouw ervaringen? Misschien heb ik wel ergens iets niet duidelijk ingevuld staan, en komt dit allemaal daardoor, en is het dus simpel te verhelpen.
Iemand hier bekend met ze?

Update 08/11: ik werd op mijn wenken bediend. Vanmorgen kreeg ik een enquete van Kantar, en dat ging over het Fair Data keurmerk. Marktonderzoeksbureau's krijgen dit keurmerk alleen als zij zich aan 10 regels houden, Even simpel kijken op de website https://www.dutchresearchers.com/#/ en Kantar staat daar keurig op, Opiniemeters dus niet. Conclusie: daar stop ik per direct mee!

Ik heb trouwens gelijk even gekeken waar je tegenwoordig bij Kantar voor kunt kiezen als beloning:
dat zijn cadeaubonnen van Wehkamp, Bol.com en fashioncheque; daarnaast kun je doneren aan het AIDSfonds, KWF Kankerbestrijding, Rode Kruis en Nederlandse Hartstichting. 

16 opmerkingen:

  1. Ik doe al jaren mee bij GFK (vroeger oa intomart en consumary), flycatcher en iets wat met een s begint, maar ik kan ff hiet op de naam komen.
    Opiniemeters ken ik niet, maar als ik dat zo lees zouden ze van mij de pot op kunnen.

    Vroeger kreeg ik van alle drie VVV bonnen, en later HEMA, cadeaukaarten., Maar tegenwoordig kun je bijna alleen nog digitale bonnen krijgen voor webshops waar ik nooit wat koop.

    Jaren geleden won ik bij intomart de tombola, 150 gulden aan boekenbonnen, daar heb ik toen twee boeken voor gekocht die ik anders nooit zou kopen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Boeken ervan kopen vind ik een hele goede. Maar wat doe je er nu mee, als je alleen nog digitale bonnen kunt krijgen, terwijl je niets koopt bij die webshops? VVV-bonnen zou ik ook mooie verdienste vinden, Hema liever niet, maar dat is persoonlijk, zit gewoon niet in de buurt bij mij.
      Ik denk hetzelfde over opiniemeters hoor, maar ik vind het zo raar, als dit bij iedereen zo gaat, houden ze toch niemand over die wil blijven invullen? Dus twijfel ik er over of het toch niet te maken kan hebben met dat ze me nog niet "kennen" en dit zal verbeteren als je er langer aan mee doet. Vandaar dat ik graag de ervaring van anderen zou horen.

      Verwijderen
    2. Bij gfk zag ik dat je nu met de digitale VVV bon wel bij de VVV weer een gewone bon kunt bestellen, alleen moet je dan 2,45 verzendkosten betalen.

      Met de HEMA card ga ik wel eens ontbijten.
      Dat kost maar 2,75 foor 7 dingen.
      Ik heb een HEMa op 2km afstand.
      Dat vind ik echt het voordeel van een kaart.
      Je hoeft hem niet in één keer uit te geven.

      En als er alleen nog digitale bonnen zijn ja dwn spaar ik toch maar ven langer door om iets bij bol te kunnen kopen zonder bijbetalen.

      Verwijderen
    3. De S is van Stempunt.
      Die inmiddels ook de mogelijkheid geeft om de VVV code in te wisselen voor een bon

      Verwijderen
  2. Tbs nipo doen wij al heel lang aan mee. De bonnen zijn jaren geldig en eigenlijk kopen we er bijna al onze cadeaus mee.
    Ik vind het erg prettig.Andere dingen die ik niet aan mee.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Kijk, dat is ook een slimme besteding, om er cadeau's van te kopen. Zelf gebruik ik de airmiles voor een dagje uit (gratis toegang tot bijvoorbeeld een pretpark).

      Verwijderen
    2. Kan dat nog met airmiles dan?

      Verwijderen
    3. Tot en met 2017 in elk geval wel. In 2018 geen pretpark bezocht.

      Verwijderen
  3. Hoe kun je je trouwens aanmelden bij kantar?
    Ik kan er op de website niets over vinden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als het niet op de site staat dan betekent dat, dat ze op dit moment geen mensen zoeken.

      Verwijderen
    2. Ik las ergens dat ze 55+ers zochten, maar kan het niet meer terug vinden nu.

      Verwijderen
    3. Zie ik ook nergens staan. Als ze mensen zoeken, koppelen ze dat vaak aan een enquete, dan krijg ik eerst de vraag of ik iemand ken die mee zou willen doen en tot welke doelgroep die persoon dan zou moeten horen (ze moeten natuurlijk een juiste verdeling hebben onder de deelnemers, in allerlei opzichten, zoals geslacht, geloof, leeftijd, opleiding enz).

      Verwijderen
  4. In het verleden heb ik best wel eens enquetes ingevuld, vond het nooit vervelend om te doen. Maar een cadeautje? Nog nooit gehad ...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat voor enquetes waren dat dan? Ik weet niet beter of je krijgt er soort van beloning voor, het gaat niet om grote bedragen, maar gewoon een aardigheidje voor de tijd die je ervoor genomen hebt om het in te vullen.

      Verwijderen
  5. Van het NIPO, het is al jaren geleden hoor..

    BeantwoordenVerwijderen
  6. deed vroeger consumenten onderzoek naar nieuwe of vernieuwde produkten,, daar kreeg je dan een vergoeding voor. moest je ergens naar toe en er over praten (casino's bv of je er wel eens kwam en zo nee waarom niet wat zouden ze moeten doen om je er wel binnen te krijgen) nieuwe soorten soep of smeerseltjes voor op brood enz enz..helaas ben je denk ik na je 60e geen consument meer, want daarna heb ik nooit meer een uitnodiging gehad ! je kreeg best veel vergoeding, tenminste voor iemand die van het minimum leeft was het veel.. 25 euro per keer. en aangezien dat het altijd in rotterdam was, ging ik op de fiets en had geen reiskosten. geen idee meer hoe dat buro die het organiseerde heette, maar het gebeurde landelijk. soms in amsterdam, dan in eindhoven , dan assen en ik nam alles aan in rotterdam

    BeantwoordenVerwijderen